•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Biserica Înălțarea Domnului și Sfântul Ștefan cel Mare - Paris

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Din voia Lui Dumnezeu si cu binecuvîntarea Î. P. S. Mitropolit IOSIF, în anul mântuirii 2007, în data de 21 octombrie s-a născut o nouă comunitate ortodoxă în trupul tainic al Lui Hristos care este Biserica, ce poartă numele Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

Dreptcredinciosul Voievod Ștefan Vodă în timpul domniei sale s-a dovedit a fi un apărător neânfricat al hotarelor ţării şi a credinţei strămoşeşti, a întregii creştinătăţi. El a luptat impotriva cotropitorilor din afară (Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei). In cei 47 de ani de ani domnie, Ștefan cel Mare a zidit cetăţi militare, dar şi cetăţi ale sufletului, adică multe biserici şi mănăstiri, fiind cel mai de seamă ctitori de lăcaşuri sfinte din istoria ţării sale.

În toate câte le făcea arăta dragoste, dreptate şi mărinimie, neuitând pe cei săraci şi suferinzi, răsplătind şi ajutând pe vitejii oşteni. Dar n-a uitat să fie iertator si milostiv cu toti cei care se pocăiau si își cereau iertarea. Așa îi scrie Voievodul vornicului Mihu, fugit mişeleste din ţară, dar care voia sa se întoarcă si sa fie credincios Sfântului Ștefan: « Te-am iertat si toată mânia si ura am alungat-o cu totul din inima noastră. Și nu vom mai pomeni în veci, cât vom trăi, de lucrurile si faptele petrecute; ci te vom milui și te vom ţine la mare cinste si dragoste… ».

Deşi a fost încercat de numeroase suferinţe: rana de la picior căpătată în lupta de la Chilia, moartea a patru copii şi a două soţii, trădarea unor sfetnici şi multe războaie, nu şi-a pierdut niciodată nădejdea în Dumnezeu, ci şi-a purtat crucea vieţii sale cu răbdare creştinească, luptând cu dârzenie şi neîntrecută iscusinţă împotriva duşmanilor ţării şi ai credinţei.

De aceea, istoria mărturiseşte că Evlaviosul Ştefan Vodă a trăit nu pentru sine, ci pentru ţară şi dreapta credinţă creștină. El aducea mulţumiri şi laudă lui Dumnezeu, nu numai atunci când biruia, ci şi atunci când era biruit, fiind pentru noi un mare dascăl al pocăinţei.
Ştefan cel Mare „s-a strămutat la lăcaşurile de veci” la 2 iulie 1504.

Iar la moartea sa - cum zice cronicarul Ion Neculce, - a fost jelit de tot norodul, ca s-a luat de la dânșii asemenea piatra de mult preţ si faclie a dreptei credinţe si a dragostei de neam. Şi l-a îngropat ţara cu multa jale si plângere în Manastirea Putna, care era de dânsul zidită. Atâta jale era, de plângeau toti, ca dupa un parinte al lor, căci cunosteau toti că s-au păgubit de mult bine si multă apărare. Iar poporul cel binecredincios se tânguia la savârșirea sa cu multe lacrimi și întristare: „Plânge dealul, plânge valea,/ Plâng pădurile bătrâne,/ Si norodu-n hohot plânge:/ Cui ne lași pe noi, stapâne?...".

„Cei dupa moartea lui până astăzi îi zic "Sveti" - Sfântul Stefan Vodă, - nu pentru suflet, care este în mâna lui Dumnezeu, că el încă a fost un om cu păcate, ci pentru lucrurile lui vitejesti, care nimeni din domni, nici mai înainte, nici după aceea, nu le-au ajuns...", precum scrie cronicarul Grigorie Ureche.

Să-l cinstim cu evlavie, aici departe de țară, pe pamânt străin, dar cu aceeași credință bimilineară, moștenită de la sramosii noștri. Care deși au avut multe încercări (pe vremea lui Ștefan – năvălirile păgânilor, pe vremea bunicilor – deportările, profanarea bisericilor, iar pe timpurile noastre – exilul, cu riscul de rătăcire de la dreapta credință.

Rostul nostru pe accest pământ este să ne unim forțele în credința în Dumnezeu, să-i cerem ajutorul, ca prin rugăciunea spre Sfântul Ștefan cel Mare să ajungem și noi cei de astăzi să ctitorim un sfânt lăcaș pe acest pământ, pentru ca urmașii noștri să transmită mai departe credința, datina, cultura neamului nostru.

Să ne ajute Dumnezeu.

Părintele Valeriu JORNEA
Parohul Bisericii Înălțarea Domnului
și Sfântul Ștefan cel Mare.

Date de contact:

Adresa bisericii:
125 rue des Ruffins 93100 Montreuil
Metro : Ligne 9 Croix de Chavaux / Bus 127 Juliette Dodu
RER A : Val de Fontenay / Bus 118 Cimetiere de Vincennes
RER E : Gare RER Rosny - Bois-Perrier / Bus 118 Cimetiere de Vincennes
Tel: 0134176399

 


Mareste Harta

Citit 9987 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2013 13:46

1 comentariu

  • Link la comentariu cimpianu ioan Luni, 07 Ianuarie 2013 10:52 postat de cimpianu ioan

    suntem ft.bucurosi pt. comunitatea noastra,am dori sa ne ajutati sa gasim chirie pt-ca loc de munca am gasit in zona Paris.Va multumim

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top