•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Ce conditii trebuie sa indeplineasca medicii si dentistii in Franta?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

In 2005, o directiva europeana ( 2005/36/CE) a instituit recunoasterea automata a diplomelor europene de medic, dentist, moasa si farmacist. Sub rezerva eliberarii “certificatelor de conformitate”, titularii diplomelor europene dispun de liberate de instalare si de prestare a serviciilor pe teritoriul Uniunii europene si a Elvetiei, Islandei, Norvegiei si Liechtenstein-ului (AELS-Asociatia europeana a liberului schimb).

 Un medic resortisant a unui stat membru al UE sau AELS , titular al diplomelor obtinute in acel stat, poate practica acte specifice profesiei sale:

cu titlu temporar si ocazional ( fara a fi inscris pe tabloul Ordinului medicilor)

cu titlu permanent

Pentru a presta servicii medicale cu titlu permanent in Franta, medicul trebui sa indeplineasca mai multe conditii:

1.Conditiile privind diploma si nationalitatea:

 Sa fie resortisant al unui stat membru al UE sau AELS si sa fi obtnut diplome in domeniul medical intr-unul din aceste state. De exemplu in Romania Ministerul Sanatatii elibereaza pentru medici: diploma de doctor, diploma de licenta de doctor, certificatul de medic specialist,etc pentru dentisti diploma de doctor, pentru farmacisti, diploma de licenta de farmacist, pentru asistenti medicali, diploma de absolvire sau de licenta de asistent medical generalist, pentru moase, diploma de licenta de moasa sau diploma de asistent medical in obstretica ginecologie.

2.Conditia privind inscrierea pe tabloul Ordinului profesional

 Sa practice in mod legal profesia de medic, adica sa fie inscris pe tabloul Ordinului profesional din statul de origine. Inscrierea in tabloul tinut de Ordinul profesional (al medicilor, al dentistilor…) din statul gazda este obligatorie si prealabila. Aceasta consta in special in verificarea cunostintelor de limba franceza.

Recunoasterea automata a diplomelor straine

 Ordinele profesionale (ale medicilor, dentistilor, moaselor si farmacistilor) sunt competente sa verifice diplomele si adeverintele si sa acorde recunoasterea diplomelor.

In virtutea liberei circulatii a cetatenilor europeni, institutiile de primire (spitale, clinici..), nu mai sunt obligate sa verifice regularitatea sejurului resortisantilor UE si AELS.

 Acestea trebuie sa verifice doar ca solicitantul este inscris sau inregistrat de Ordinul profesional caruia pot sa ii solicite precizari privind practica profesionala pentru a se asigura ca este apt sa exerseze de indata. Obligatiile prevazute de Directiva nu permit statului gazda sa conditioneze recunoasterea diplomelor de exercitarel recent al profesiei.

Procedura prealabila

 In situatia in care conditiile prevazute de directiva pentru recunoasterea automata a diplomelor nu sunt indeplinite, solicitantul trebuie sa parcurga o procedura prealabila.

 Aceasta procedura consta in examinarea de catre o comisie ad hoc a diplomelor solicitantului, a experientei sale profesionale si poate dispune anumite masuri in sarcina solicitantului, in cazul in care constata diferente substantiale intre calificarile profesionale detinute de solicitant si cele cerute in Franta.

Masurile compensatorii pot lua forma - la alegerea solicitantului - unei probe scrise sau a unui stagiu de practica sub statutul de asistent specialist asociat, practician atasat asociat sau moasa asociata, intr-o institutie publica sau privata, in functie de profesie.

 Realizarea acestor masuri permite candidatului sa obtina autorizatia de libera practica prealabila inscrierii in tabloul ordinului profesional.

 Sunt asimilati resortisantilor Uniunii europene: rezidentii de lunga durata in Franta, partenerii resortisantilor europeani, resortisantii unui stat tert care au au statutul de refugiati si medicii titulari ai “cartii albastre europene”.

Multumiri pentru articolul de mai sus, doamnei avocat:
Diana DAUPHIN – LAZAR
Avocat in Baroul NANTES si BUCURESTI
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
SIGILIA
3 Quai Hoche
44200 NANTES
02 51 89 98 08
Citit 6614 ori Ultima modificare Luni, 04 Mai 2015 00:59

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top