•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Cumparaturi Online in Franta? Afla-ti drepturile

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Noile reguli in materie de e-comert
Dispozitiile legii Hamon vin sa completeze si sa intareasca dispozitiile Codului consumului. In cele ce urmeaza, va voi prezenta modificarile aduse de aceasta lege.

Informatiile pre contractuale

Inainte de incheierea contractului la distanta, consumatorul trebuie isi cunoasca drepturile si obligatiile in caz de comanda. Astfel trebuie precizate:

  • - caracteristicile esentiale ale bunului sau ale serviciului;
  • - pretul bunului sau al serviciului;
  • - data sau termenul pentru livrarea bunului sau pentru executarea serviciului;
  • - informatii privind identitatea vanzatorului si datele de contact.

Aceste informatii trebuie sa fie lizibile si pe intelesul tuturor.

Garantia legala de conformitate

Comerciantul online trebuie sa informeze consumatorul cu privire la existenta garantiei legale de conformitate a produsului.

Dreptul de retractare

Comerciantul trebuie sa indice conditiile in care consumatorul se poate sau nu retracta.

Atunci cand dreptul de retractare exista, conditiile, termenul si modalitatile de exercitare ale acestui drept trebuie sa fie clar exprimate. Un formular tip de retragere, trebuie pus la dispozitia consumatorului.

Toate aceste informatii impreuna cu conditiile generale de vanzare (CGV) si cu formularul de retractare trebuie transmise consumatorului dupa plasarea comenzii, printr-un email de confirmare.

Plasarea comenzii

Legea impune ca inainte de validarea comenzii, consumatorul sa fie informat in mod explicit, ca se angajeaza sa plateasca. Nu trebuie sa existe nici o ambiguitate privind obligatia de plata.

Validarea comenzii de catre consumator trebuie sa parcurga etapa “commande avec obligation de paiement” (comanda cu obligatie de plata) sau o formula sinonima care sa exprime obligatia de plata.

Pe langa aceasta, site-ul internet trebuie indice care sunt mijloacele de plata acceptate de vanzator si eventualele restrictii de livrare (de exemplu anumite zone geografice).

Livrarea

Legea prevede dreptul de reziliere a contractului in cazul in care comerciantul nu isi executa obligatiile .

Produsul comandat trebuie livrat in maxim 30 de zile de la data plasarii comenzii. In cazul nerespectarii acestui termen, consumatorul trebuie sa notifice furnizorul pentru a livra intr-un termen rezonabil. In caz contrar, consumatorul va putea rezilia contractul.

In acest caz, i se va returna in cel mult 14 zile, suma de bani platita, sub sanctiunea aplicarii unor penalitati de 10% daca returnarea banilor se face in termen de 30 de zile, de 20% pentru intarzieri de pana la 60 de zile si 50% pentru intarzierile superioare.

Transferul riscurilor

Sunt interzise clauzele care prevad ca riscul transportului bunurilor livrate apartine consumatorului si aceasta chiar daca livrarea se realizeaza printr-un trasportator ales de consumator.

Exercitarea retractarii

Transpunand Directiva europeana 2011/83/UE din 25 octombrie 2011, leagea Hamon modifica termenul de retragere de la 7 la 14 zile. Termenul incepe sa curga de la incheierea contractului in cazul prestarii de servicii, respectiv de la primirea bunurilor de catre consumator in cazul vanzarii de bunuri.

Retractarea trebuie notificata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire (LRAR), pe cheltuiala cumparatorului, cu exceptia cazului in care aceasta precizare nu apare in CGV.

In caz de retractare, pretul trebuie restituit, inclusiv costul livrarii, in termen de 14 zile, sub sanctiunea penalitatilor financiare.

Comerciantul trebuie sa puna la dispozitia consumatorului, formularul de retragere.

Punerea in conformitate a web site-urilor comerciale

Informatii privind obligatia de plata, caracteristicile bunurilor si serviciilor, modalitatile de transport, de livrare, de returnare, de restituire a platii, transferul riscurilor, modalitatile de retractare, etc, trebuie anlizate inainte de punerea in conformitate cu cerintele legale. Documentele contractuale trebuie de asemenea revazute pentru a evita nulitatea contractelor si a sanctiunile.

Avand in vedere termenele imperative de retragere si de restituire a platii, este de preferat ca vanzatorul-comerciant online sa instituie o procedura strica de gestiune a retururilor si mai ales sa puna la dispozitia consumatorilor, formularul de retragere.

Incepand cu 13 iunie 2014 comerciantii online sunt obligati sa-si puna in conformitate web site-urile comerciale si conditiile generale de vanzare.

Multumiri pentru articolul de mai sus, doamnei avocat:
Diana DAUPHIN – LAZAR
Avocat in Baroul NANTES si BUCURESTI
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
SIGILIA
3 Quai Hoche
44200 NANTES
02 51 89 98 08
Citit 5308 ori Ultima modificare Luni, 04 Mai 2015 00:59

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top