•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

 • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

 • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

 •  

 •  

 •  

Ce taxe si impozite platesc ca Roman in Franta?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

IMPOZITUL PE VENIT(Impot sur le revenue)

Autoritatile franceze percep impozit de la oricine are orice tip de venit in Franta, indiferent daca ai in mod oficial rezidenta in Franta si/sau ai obtinut un "titre de sejour".

Impozitul se plateste de obicei pentru anul anterior, iar toti cei ce se gandesc sa stea in Franta mai mult de un an ar trebui sa ia in considerare declararea veniturilor.

 

De obicei declaratiile fiscale "declarations fiscales"  sau fisele de impozite trebuiesc completate pana la sfarsitul lunii mai. Acestea se pot completa fie pe internet, fie se pot obtine formularele tiparite de la trezorerie sau centrul de impozite.

In functie de ceea ce ati declarat in luna mai, incepand cu luna august veti primi prin posta un aviz de impozitare cu suma ce trebuie platita sau din contra, daca nu aveti nimic de platit(castigurile au fost prea mici), veti primi un aviz de neimpozitare.

Impozitele au in general ca data limita de plata 15 septembrie. Aceasta poate insa varia in functie de momentul primirii avizului de impozitare si de felul in care se face plata ( daca platiti pe internet termenul este prelungit cu cateva zile).

Pentru cei ce abia au ajuns in Franta este util sa obtina un aviz de neimpozitare pentru anul anterior, deoarece acesta va poate oferi deduceri si beneficii sau va poate fi solicitat in cursul anului curent. Acesta se obtine completand oricand declaratia de impozit si trimitand-o la centrul de impozite la care sunteti afliliat.

Cum si unde facem prima declaratie de impozit!

Daca tocmai ati ajuns in Franta si nu ati declarat niciodata impozitele aici trebuie ca inainte de sfarsitul lunii mai sa obtineti formularul de declarare al veniturilor si sa il completati cu datele personale. Aceasta poate fie descarcat de pe pagina de internet al guvernului http://impots.gouv.fr/, fie obtinut de la unul dintre centrele de impozite din zona in care sunteti.

Daca declarati impozitele pentru prima data nu o veti putea face direct pe internet deoarece nu aveti un numar fiscal cu care sa va identificati. Acesta il veti primi odata cu primul aviz de impozitare.

Odata completat, trebuie sa sunati la Trezorerie pentru a vedea de care centru de impozite apartineti. In general exista mai multe centre de impozitare in functie de zona unde locuiti. Aceasta este important pentru a trimite declaratia la adresa potrivita.

Mensualisation des impots – Esalonarea lunara a platii impozitelor

Plata impozitului poate fi esalonata lunar prin completarea unei declaratii de mensualizare.
ATENTIE: aceasta inseamna ca incepand cu ianuarie a anului viitor veti plati in AVANS impozitul pe care trebuie sa il platiti in septembrie al anului viitor. Estimarea se bazeza pe ultima suma platita.

Cum obtinem avizul de neimpozare!

Acesta poate fi obtinut in orice moment al anului prin completarea si trimiterea declaratiei la centrul de impozite. In mod normal nu ar trebui sa dureze mai mult de o luna primirea acestuia.

IMPOZITE LOCALE

Taxa pe locuinta( Taxe d’habitation)

Aceasta este inclusa in formularul pentru declararea veniturilor si este valabila atat pentru proprietare cat si pentru locatari(chiriasi).  Este o taxa anuala calculata in functie de unde ati locuit la 1 ianuarie al anului in curs si corespunde in general unei luni de chirie. In general depinde de zona in care locuiti.
Aceasta taxa nu se aplica pentru studenti daca locuiesc intr-o rezidenta universitara(camin studentesc) sau ocupantilor cu titru gratuit.

Taxa audio-vizuala(Redevance audio-television)

Aceasta este inclusa deasemenea in formularul pentru declararea veniturilor si este valabila pentru oricine detine un televizor. Valoarea acesteia este fixata anual la 120 de euro.
ATENTIE cand completati aceasta sectiune pentru a bifa corespunzator casuta in care specificati faptul ca NU detineti un televizor.

Taxa funciara(Taxe fonciere)

Este valabila doar pentru cei care sunt proprietari ai apartamentelor in care locuiesc si trebuie platita in general pana pe 15 octombrie. Aceasta este platita separat fata de taxa de locuinta.

-

Sursa: romaniintoulouse.wordpress.com

Citit 15040 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2013 18:21

4 comentarii

 • Link la comentariu dragos Luni, 17 Noiembrie 2014 18:22 postat de dragos

  salutare , am si io o problema cam grava pt mine ;lucrez cu ziua pa colo pa colo si mi_a venit impozitul la chirie de platit 700 euro ?sunt cu sotia care nu lucreaza si copilul care sa nascut aici .Cu toate ca sa nascut aici nu beneficiez de nimic nimic ce sa fac indrumatima si pe mine ca nu pot plati atatia bani ca nu am ce fac?????va multumesc

 • Link la comentariu virginia Miercuri, 11 Iulie 2012 12:33 postat de virginia

  Buna ziua, imi puteti spune ce taxe se platesc pt un venit lunar de 2000Euro sau anual de 24.000? Am o oferta pt menaj la domiciliu. Am vazut formularele dar e cam greu sa le urmaresc. Sunt divortata,voi locui singura si nu am copii minori in intretinere in ultimii 7 ani.M-ar ajuta mult sa imi dati detalii.
  Multumesc ,Virginia

 • Link la comentariu gherghe cornelia Joi, 24 Mai 2012 15:58 postat de gherghe cornelia

  exista o asociatie care sa se ocupe de drepturile romanilor din franta? am avut mai multe probleme cu sitemul lor, dintre care, ultima, am fost obligata sa platesc laxa d'habitation pe o adresa unde nu am locuit; cu toate contestatiile mele si dovezile (titru de sejour, factura atestare d'hebergement) contestatia mi-a fost refuzata; iar ca solutie, raspunsul a fost sa ii dau in judecata. as avea nevoie de un jurist/avocat care ma poate indruma; multumesc

 • Link la comentariu robert Duminică, 08 Aprilie 2012 12:14 postat de robert

  suntem o famile cu trei membrii
  vrem sa ne stabilim in Franta
  de meserie sunt lutier nu vreau sa ma angajez vreau sa lucrez individual ce trebuie sa fac pt. obtine acte de exemp.
  Titre de Sejour
  multumesc

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top