•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

 • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

 • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

 •  

 •  

 •  

Cum trimit un plic sau un colet prin La Poste?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Stim ca si in Romania ati folosit posta pentru diferite nevoi (scrisori, felicitari, documente etc), de aceea am incercat sa va strangem informatii utile si despre cum trebuie sa procedati la posta din Franta, denumita aici "La Poste". Vom prezenta cum se completeaza, cum se livreaza si cum se primesc plicurile si coletele.

 

In Franta, posta franceza este folosita foarte des de catre stat si companii private pentru a informa sau a primi acte, instiintari, reclame etc..

Cum se completeaza un Plic?


A: Cumparati plicuri recomandate de posta;
B: Pe partea din fata a plicului se scriea Numele/Prenumele destinatarului, Numele Companiei;
C: Se scrie adresa stradala din Franta, numarul blocului fiind pus in fata adresei, fara virgula;
D: Se completeaza codul postal al zonei unde este trimis plicul. Codul postal in Franta este format din 5 cifre, primele 2 cifre din cod reprezentand localitatea. Daca nu cunoasteti codul postal il puteti cauta AICI;
E: Se completeaza orasul unde este trimis plicul;
F: Pe partea din spate se completeaza numele si adresa expeditorului;


- Daca trimiteti unei companii mai trebuie sa specificati si Casuta Postala a companiei dar si codul CEDEX(Courrier d'Entreprise à Distribution EXceptionnelle);

De unde cumpar timbrul?

Dupa ce ati achizitionat plicul si ati introdus hartiile pe care doriti sa le trimiteti, trebuie sa il puneti la cantarit pe aparatele din cadrul oficiilor postale. Se alege de pe ecran zona unde este trimis si se plateste (card bancar, bancnote si monezi).

Puteti afla preturile timbrelor AICI

Unde depunem Plicul?


In toata Franta exista peste 125.000 de cutii postale stradale, unde pot fi depuse plicurile, dar exista si posibilitatea sa se depuna plicurile direct la posta. De stiut faptul ca, trebuie sa introduceti plicul in cutia postala exacta. Cutia postala fiind inpartita in doua parti, pentru plicuri trimise local si in provincie.

Unde primesc Plicurile?

 

Exista 2 tipuri de plicuri trimise, cele trimise direct in casuta postala a locuintei, cele trimise prin recomandare. Plicurile recomandate sunt trimise la posta de care apartineti. Ve-ti gasi numele si numarul postei direct pe foaia care o vor lasa postasii in casuta postala a locuintei.

Pot sa trimit si colete prin La Poste?

Ca si la Posta Romana, "La Poste" ofera posibilitatea de a trimite colete in toata Franta, dar si in strainatate, acesta oferta se numeste Colissimo. Cantitatea maxima a unui colet este limitata la 30Kg. Coletul nu are voie sa aiba alimente, bauturi si obiecte fragile, si trebuie sa fie ambalat in cutii de carton dur. Puteti sa cumparati si cutii direct din incintele postale, dar trebuie sa stiti ca preturile nu sunt deloc raportate la concurenta, cutiile fiind mult supraevaluate.

Cum se completaza formularul de trimitere?


A: Adresa expeditorului;
B: Adresa destinatarului;
C: Formatul coletului: S, L, XL (in functie de greutate si cutie);
D: Codul coletului, cu acest cod puteti urmari on-line locul unde a se afla coletul;
E: Asigurarea coletului optional, puteti sa asigurati coletul cu sume cuprinse intre 500E-1500Euro, iar stampila va fi pusa in casuta speciala;
F: Dovada livrarii;

- Acest formular puteti sa il gasiti in orice oficiu postal, dupa ce este completat se lipeste pe colet, formularul avand deja autoadeziv.

- coletul poate fi depus la cel mai apropiat oficiu postal.

- coletul il veti primi la adresa indicata sau daca nu va vor gasi acasa, il puteti ridica de la cel mai apropiat oficiu postal.

- exista si posibilitatea ridicarii coletului non-stop, din cel mai apropiat centru "Cityssimo". Cityssimo este un nou sistem de ridicare a coletelor din casute postale temporare, care se afla in diferite locuri ale orasului.

- daca nu se ridica coletul in 2 saptamani, acesta va fi trimis inapoi expeditorului.

Daca ti-a placut articolul, da un Like pe butonul de mai jos.-

 

Sursa: eFranta.ro

Citit 30530 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2013 18:30

2 comentarii

 • Link la comentariu ioana Luni, 26 Mai 2014 20:53 postat de ioana

  se poate prin scrisoare cu valoare declarat sau prin scrisoare recomandata sau prin skaipek.

 • Link la comentariu Mihai pop Joi, 08 Mai 2014 16:09 postat de Mihai pop

  Sunt in franta si am nevoie de un document din Romania care ar fi intregul fir pentru a putea sa mi-l trimita prin plic in Franta?

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top