•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Scriitorul francez Jérôme Ferrari câştigă premiul Goncourt

Jérôme Ferrari (Foto: AFP/Eric Feferberg)

Premiul Goncourt, cel mai prestigios premiu literar francez, a fost atribuit scriitorului Jérôme Ferrari, pentru romanul său "Le Sermon sur la chute de Rome" ("Predică despre căderea Romei"). Cine este autorul romanului, care e subiectul cărţii premiate şi ce înseamnă acest premiu Goncourt pentru laureat?

"Le sermon sur la chute de Rome" este un roman care evocă viaţa într-un sat din Corsica. O serie de persoanje, printre care doi studenţi parizieni la filosofie, se reîntorc pe insula franceză din Mediterană, pentru a încerca să redea viaţă unui sătuc pe cale de dispariţie. Ambiţia grupului de entuziaşti este să transforme barul din localitate în "cea mai bună lume cu putinţă". Treptat, însă, iniţiativa se transformă în coşmar, alcoolul, sexul şi corupţia lăsându-şi amprenta greoaie. Ca adesea în Corsica, totul se termină tragic, într-o baie de sânge.

Cartea "Predică despre căderea Romei" se inspiră din faimoasa predică a Sfântului Augustin ţinută în 410 în faţa unor fideli romani descumpăniţi de felul în care a fost distrus oraşul lor de barbari. Augustin îi va linişti, spunându-le că "lumea este ca omul: se naşte, creşte şi apoi moare".

În opinia autorului Jérôme Ferrari, această a şasea carte a sa este "o frumoasă parabolă despre disperarea contemporană a cărei morală este optimistă: sfârşitul unei lumi nu înseamnă sfârşitul lumii".

Romanul premiat cu un Goncourt îi asigură autorului vânzări excepţionale ce pot merge până la 400 de mii de exemplare. Trebuie spus că încă înainte să primească prestigiosul premiu, cartea "Predică despre căderea Romei" fusese vândută deja în 90 de mii de exemplare, spune editura Actes Sud, beneficiind în ultimele săptămâni de critici extrem de favorabile.

Întrebat ce a resimţit când a aflat că a primit premiul Goncourt, autorul a declarat simplu şi cu umor: "Am simţit cum îmi scade brusc tensiunea, senzaţie care cred că defineşte cel mai bine bucuria". Zecilor de ziarişti veniţi să asiste la premierea sa, scriitorul le-a spus: "Nu aveţi chiar deloc noţiunea ierarhiei informaţiei? Aţi aflat că Barack Obama a fost reales azi?".

Să mai spunem în încheiere că Jérôme Ferrari (44 de ani) se înscrie în tradiţia franceză a scriitorilor-profesori. Născut la Paris în 1968, autorul a predat filosofia în Algeria, înainte de a se muta recent la liceul francez din Abu Dhabi.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/scriitorul-francez-jerome-ferrari-castiga-premiul-goncourt

Citit 4729 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top