•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Franţa - 2013 va fi anul “marii bătălii” împotriva şomajului

photo: lefigaro.fr

In Franţa, anul 2013 este pus de preşedintele François Hollande sub semnul unei mari mobilizări pentru crearea de noi locuri de muncă. Aceast program este lansat în contextul în care cifrele privind numărul şomerilor sunt în creştere lună de lună, de mai bine de un an şi jumătate.

 

Noile cifre oficiale privind şomajul sunt, într-adevăr, pesimiste. Mai precis, numărul şomerilor creşte în Franţa de 19 luni consecutiv. Ceea ce nu înseamnă că ne aflăm în faţa unei noutăţi absolute. Deseori marele public precum şi economiştii uită că de fap crizele sunt ciclice ba chiar se şi înlănţuiesc. In 1997 în Franţa toată lumea deplîngea o criză fără precedent pentru că numărul şomerilor depăşise pragul simbolic de trei milioane. Lucrurile s-au mai aranjat ulterior dar în august 2012 acest prag a fost din nou depăşit. Iar anul viitor se crede că numărul de şomeri va depăşi cifra de 3 200 000, deci va fi "bătut” recordul negativ din ianuarie 1997.

In faţa acestei situaţii guvernul şi preşedintele Franţei se mobilizează. Astăzi, în mod simbolic, François Hollande a decis să anunţe lansarea “marii bătălii împotriva şomajului” în contextul unei vizite de lucru efectuată lîngă Paris, în localitatea Rungis, unde se află cea mai mare piaţă “en-gros” din Franţa şi chiar din Europa. Sunt anunţate, de exemplu, crearea de 100 000 de locuri de muncă pentru tineri. Vor fi reluate discuţiile dintre sindicate şi patronat pentru adoptarea unor reforme destinate să fluidizeze piaţa muncii.

Bătălia pe care a anunţat-o şeful statului francez nu va fi uşor de cîştigat într-un context în care ritmul de creştere economică pe anul viitor va fi mai mic decît se spera, iar Franţa va trebui să facă eforturi în continuare şi pentru reducerea deficitului bugetar.

Mai mulţi lideri politici, şi nu numai de opoziţie, constată cu tristeţe că între 50 000 şi 60 000 de tineri francezi pleacă anual în străinătate în căutare de oportunităţi profesionale. Ei se simt descurajaţi de lipsa de dinamism economic din Franţa şi îşi caută norocul în Statele Unite, în Canada, în Marea Britanie, în Australia dar şi în China, Brazilia sau Emiratele Arabe Unite. Potrivit sondajelor, 28 la sută dintre tinerii francezi avînd sub 25 de ani visează să plece în străinătate. La Hong Kong se instalează lunar cam o sută de francezi avînd sub 30 de ani. Canada a eliberat în 2010 cam 18 000 de vize temporare pentru francezii doritori să lucreze pe teritoriul canadian. In 2011 erau înscrişi la consulatul francez de la Londra peste 17 000 de tineri francezi avînd vîrste cuprinse între 18 şi 30 de ani.

Fosta ministră a justiţiei, Rachida Dati, declară, într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt, că fenomenul cel mai neliniştitor în Franţa nu este plecarea unor oameni bogaţi, precum Gérard Depardieu, ci a tinerilor care se simt blocaţi de o anumită atmosfera care domneşte în Franţa, începînd cu birocraţia şi continuînd cu presiunile fiscale.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/franta-2013-va-fi-anul-marii-batalii-impotriva-somajului

Citit 5522 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top