Imprimă această pagină

Salonul Internațional al Agriculturii și-a deschis porțile la Paris

Președintele francez François Hollande

Ediția din acest an a Salonulului Internațional al Agriculturii va dura pâna pe 3 martie și este una jubiliară, fiind vorba de ediția cu numarul 50. O serie de miniștrii ai agriculturii din țările UE participă și ei alături de colegul lor francez Stéphane Le Foll și de președintele François Hollande la inaugurarea de sâm...

Ediția din acest an a Salonulului Internațional al Agriculturii va dura pâna pe 3 martie și este una jubiliară, fiind vorba de ediția cu numarul 50. O serie de miniștrii ai agriculturii din țările UE participă și ei alături de colegul lor francez Stéphane Le Foll și de președintele François Hollande la inaugurarea de sâmbătă. Printre oaspeții străini se numără și Daniel Constantin, ministrul român al agriculturii. Vasile Damian relatează despre acest uriaș salon agricol de la porțile Parisului.

Organizatorii salonului international al agriculturii asteapta circa 700 de mii de vizitatori în 9 zile, cu vreo 20 de mii mai multi decât anul trecut. Peste 1300 de expozanti veniti din toate regiunile Frantei dar si din 26 de tari straine - dar nu si din România - îsi prezinta produsele si mai ales animalele. La aceatsa editie istorica la Porte de Versaille de la Paris vor putea fi vazute circa 4 mii de animale, împartite fiecare în câte un pavilion aparte.

Vedetele sunt, ca de obicei, vitele adica vacile, taurii si boii - circa 500 de exemplare au facut deplasarea pâna în capitala. Trebuie spus ca Franta poseda cea mai mare cireada de vaci de lapte din Europa, rasa "massif rouges des pres" putând atinge greutatea de 1.700 kilograme.

Tot în numar de 500 s-au deplasat si oile si mieii la Paris. Numita "Lorenzo", un Mérinos de 4 ani, da pâna la opt kilograme de lâna pe an. O suta de cai si poney si 20 de magari vor prezenta publicului spectacole ecvestre si de dresaj. Caprele sunt si ele reprezentate de 60 de animale; trebuie precizat ca în Franta exista nu mai putin de 30 de rase diferite de capre. 50 de porci sunt si ei prezenti în asa-zisul "sat al porcului"; la fel si o mie de pasari de rase diferite - gâste, fazani, rate, curci si porumbei - si-au facut loc la acest salon.

Salon la care organizatorii promit vizitatorilor peste 1.200 de kilograme produse semipreparate pe baza de alimente compuse dar, ni se precizeaza, fara carne de cal.
Concursul general agricol organizat de salon va pune în valoare ca de obicei calitatea produselor regionale franceze - deci si majoritatea animalelor - acest eveniment fiind dealtfel la originea crearii salonului agriculturii în 1963.
Pentru a asigura bunastarea si mâncarea acestei uriase ferme de la portile Parisului, organizatorii vor utiliza printre altele 230 de tone de culcus de paie, peste o mie de tone de turba si o suta de tone de fân - din care jumatate doar pentru vite.
Spre deosebire de anii trecuti, de aceasta data, fiind vorba de o editie jubiliara, nu exista nicio tema precisa la salon. S-au desemnat însa 7 animale ce vor fi onorate cu aceasta ocazie: Rubens, un magar de opt ani, Floca, un câine-coibanesc, Douce, o capra de munte, Lorenzo, oaia déja evocata mai înainte, Galileo, un porc de un an si jumatate, un cal si evident o vaca pe nume Aronde.
Salonul din acest an are loc pe fond de recenta criza a carnii de cal vânduta drept carne de vita, context în care întreaga filiera de carne este preocupata. Acest scandal al carnii a afectat cel putin 13 tari europene, 27 de firme si peste 4 milioane de cutii de produse semipreparate" a precizat ministrul francez al consumului, Benoit Hamon. Principalul obiectiv al agricultorilor la aceasta editie a salonului va fi deci sa recâstige încrederea consumatorilor.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/economie/salonul-international-al-agriculturii-deschis-portile-paris

Citit 5487 ori