•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Strauss-Kahn, un ”porc-sublim”. Cartea care provoacă scandal în Franța

Strauss-Kahn, un ”porc-sublim”. Cartea care provoacă scandal în Franța

Polemică în Franţa! Jurista, scriitoarea şi jurnalista Marcela Iacub publică o carte intitulată "Frumoasa şi bestia". O carte în care sunt povestite în detaliu cele aproape 8 luni de relaţie pe care autoarea le-a întreţinut anul trecut cu "un celebru şi scandalos porc".

Fără să-i fie vreodată pomenit numele în carte, toată lumea a ghicit că este vorba despre DSK, fostul director al FMI, bănuit şi apoi achitat de acuzaţia de viol împotriva unei cameriste într-un hotel din New York. Într-un interviu exclusiv acordat revistei Le Nouvel Observateur, Marcela Iacub explică de ce a avut nevoie de această "anchetă pe teren" pentru a descrie personalitatea şi mai ales sexualitatea lui DSK.

În cartea ei, Marcela Iacub nu-si numeşte niciodată nici amantul, nici pe soţia acestuia. Numele lui DSK şi Anne Sinclair sunt însă evocate în lung şi în lat de autoare în unicul interviu acordat presei, revistei Le Nouvel Observateur. În carte, personajul principal este descris cu un limbaj crud, ca fiind "un dublu, jumătate om, jumătate porc".

"Eram îndrăgostită de fiinţa cea mai dispreţuită din ţară şi din lume. Erai bătrân, gras, scund şi urât, macist, vulgar, insensibil şi egoist, iar erau eram nebună după tine" scrie Marcela Iacub în "Frumoasa şi bestia". O carte în care autoarea relatează aşadar experienţa intensă, mistică dar şi formată dintr-un amestec de extaz şi dezgust cu acest "porc sublim, iraţional şi excesiv, la opusul sfaturilor pe care le dădea planetei când era şef la FMI. Am dorit să creez o teorie a dragostei plecând de la situaţia mea: o călugăriţă ce se îndrăgoşteşte de un porc.

O călugăriţă care renunţă la dragostea divină pentru a se bălăci în gunoaie" spune scriitoarea. Una din explicaţiile Marcelei Iacub pentru a-şi justifica gestul, comportamentul, este că a dorit să-şi ducă sentimentele până la capăt, să iubească, să urască şi mai ales să cunoască subiectul anchetei sau al reportajului de pe teren. O altă ipoteză, spune Iacub, este că a dorit să-l salveze pe DSK şi pentru a salva pe cineva e nevoie să-l iubeşti.

În paginile sale, totul este real- legătura, locurile descrise - dar nu şi scenele sexuale care sunt adevărate doar pe un "plan emotiv, psihic şi intelectual. Pentru sex am fost nevoită să apelez la lumea fantastică pentru că altfel evenimentele reale ar fi fost sordide şi meschine de povestit ca atare". Pentru Marcela Iacub, "porcul" este partea cea mai interesantă din Dominique Strauss-Kahn. La DSK, ce este creativ, artistic şi frumos aparţine de porc nu de om.

Omul este oribil, porcul este minuntat chiar dacă este porc. Struass-Kahn este "un artist al canalelor, un poet al abjecţiei şi murdăriei" mai scrie eseista Marcela Iacub. Construind apoi o teorie a porcului, autoarea continuă în interviul acordat revistei Nouvel Observateur: "Cu porcul nu ai treabă cu morala. Porcul nu caută complimente, nu are simtul proprietăţii şi nu gustă ierarhiile sociale.

Porcul e prezentul, plăcerea, e cea mai frumoasă parte a omului. Porcul e în acelaşi timp scârbos, inacapabil să fie sociabil, nu poate decât să mintă şi să abuzeze. Singurul proiect politic al porcului este comunismul pentru că idealul porcului este partuza: fiecare poate interveni când vrea, nicio persoană nu e exclusă de la petrecere, nici bătrânii, nici urâţii, nici piticii. "În timp ce DSK mi s-a părut întotdeauna un tip de dreapta, acest comunism sexual la care aspiră în calitate de porc mă încântă" spune Marcela Iacub.

În calitatea sa de om, conchide Marcela Iacub, "DSK nu este un violator şi nici măcar un rău. Problema lui este egoismul, sărăcia lui spirituală şi lipsa de sensibilitate faţă de ceilalţi. Are o inteligenţă analitică incontestabilă, o forţă de caracter incredibilă şi o rapiditate intelectuală fără pereche. Din păcate cred că este condamnat să-şi rateze toată viaţa din cauza acestei orbiri şi a dispreţului faţă de ceilalţi. " E mai degrabă de plâns decât de urât acest om" spune scriitoarea în singurul interviu pe care-l va acorda pe această temă.

 Autoarea cărţii o pune într-o lumină foarte proastă şi pe Anne Sinclair, fosta soţie a lui DSK de care ex-directorul FMI s-a despărţit anul trecut.

 Marcela Iacub o descrie pe Anne Sinclair - fără s-o numească nici pe ea vreodată în carte - în termeni foarte cruzi: "Pentru ea, lumea e împărţită între stăpâni şi servitori, între dominanţi şi dominaţi. ... "Nevasta ta a făcut din tine canicheul ei, te-a ţinut în lesă cu banii ei. Nu ai putut s-o părăseşti pentru că fără luxul pe care ţi-l oferea nu puteai trăi, odată ce ai gustat din el. Aşa te-a acaparat, aşa te-a supus umilinţelor şi acestei teribile prostituţii. În plus, ea a visat să facă din tine un preşedinte. Dacă era după tine, ai fi abandonat politica" relatează Marcela Iacub.

 DSK a scris o scrisoare publicată de ziarul Le Figaro. Fostul şef al FMI se declară "dezgustat" şi denunţă "comportamentul unei femei care seduce pentru a scrie o carte, se prevalează de sentimente amoroase pentru a le exploata apoi financiar". Strauss-Kahn spune de asemenea că le-a cerut avocaţilor săi "să studieze orice posibilitate pentru a combate această oroare". De partea ei, Anne Sinclair evocă o relatare "mincinoasă şi plină de ură" a întrevederii pe care a avut-o cu autoarea, discuţie pe care Marcela Iacub o detaliază în Nouvel Observateur dar pe care din pudoare noi ne abţinem s-o reproducem aici. Şi jurnalista, despărţită între timp de DSK, promite că "va lua măsurile ce se cuvin" în urma acestei apariţii editoriale.

 "Cartea Marcelei Iacub provoacă scandal dar va rămâne în anale", e de părere criticul literar de la Nouvel Observateur, revistă ce a a dezvăluit deci primele fragmente din carte. "Frumoasa şi bestia" este o fabulă neagră ce se înscrie în literatura de groază, de coşmar şi de bestialitate" mai scrie Jérôme Garcin descriind o lucrare "de o stupefiantă putere literară".. De partea sa, editorialistul de la Libération - ziar care consacră primele trei pagini ale ediţiei de vineri acestei apariţii editoriale  - salută şi el "performanţa literară inedită a autoarei, o femeie liberă care semnează astfel o carte unică şi universală". Libération nu citează însă numele protagoniştilor cărţii.

Să mai precizăm că pentru a evita orice intervenţie a justiţiei, Le Nouvel Observateur şi-a pregătit în mare secret această lovitură de presă. Până şi ziaristii din redacţie nu au descoperit decât cu o zi înaintea scoaterii pe piaţă a numărului respectiv în care se vorbeşte despre carte şi se publică interviul cu autoarea. În opinia directorului revistei, Laurent Joffrin, "cartea este de calitate, iar rolul jurnaliştilor este să vorbească despre cărţile bune." Nu-i mai puţin adevărat că datorită acestui subiect, Le Nouvel Observateur îşi va multiplica semnificativ vânzările în această săptămână. Societea redactorilor de la Nouvel Observateur regretă însă într-un comunicat că "nu li s-a dat posibilitatea lui DSK şi Anne Sinclair să răspundă în acelaşi număr".

Marcela Iacub s-a născut în 1964 în Argentina într-o familie burgheză şi a fost, la 21 de ani, cea mai tânără membră a baroului din Buenos Aires. A sosit şi s-a înstalat în Franţa în 1989, ţară în care a studiat filosofia înainte de a deveni directoare de cercetare la principalul centru francez, CNRS, fiind specializată în filosofia dreptului. Marcela Iacub are de asemenea o cronică săptămânală în cotidianul Libération. Descrisă de colegii ei de la acest ziar drept "intelectuală, iconoclastă şi fantezistă, unică în peisajul îngheţat al gândirii franceze", Marcela Iacub este o neobosită combatantă în favoarea libertăţii sexuale, motiv deci de a fi în permamenţă în vizorul feministelor şi al moralizatorilor.

Trecută de la o cultură argentiană carnivoră, mâncătoarea de carne crudă s-a convertit acum câţiva ani devenind militantă vegetariană. "Porcul" cu care a trăit aventura amoroasă de anul trecut nu va fi deci decât un soi de paranteză.... În ianuarie 2012, deci înainte de debutul relaţiei sale cu DSK, Marcela Iacub şi-a publicat precedenta lucrare intitulată "O societate de violatori?" în care îi lua apărarea fostului director FMI, pe vremea aceea confruntat cu acuzaţii de violenţele sexuale împotriva unei cameriste de hotel.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/strauss-kahn-un-porc-sublim-cartea-care-provoaca-scandal-franta

Citit 5957 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top