•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Parisul, iritat de consideraţiile unui american despre stilul de muncă francez

Directorul companiei de pneuri Titan International, Maurice Taylor

Declaraţiile unui şef american de companie creează tensiuni între Franţa şi Statele Unite. Enervat de eşecul negocierilor pentru preluarea unei companii franceze şi de stilul de lucru al francezilor, Maurice Taylor a declarat public că ar fi "o prostie" să investească în Franţa. Ministrul francez al Redresării Productive i-a dat un răspuns acid americanului, iar acesta s-a simţit dator să revină cu o replică la fel de acidă. De teamă că situaţia ar putea degenera, Washingtonul a trebuit să intervină, vineri, pentru a calma spiritele.

Maurice Taylor, directorul companiei de pneuri Titan International, a fost invitat să preia firma franceză Goodyear de la Amiens. Însă, după vizite la faţa locului, refuzul său deloc diplomatic i-a pus pe jar pe francezi. Vorbele dure s-au aruncat prin intermediul presei. "În Franţa, se munceşte trei ore pe zi. O oră se mănâncă şi alte trei ore muncitorii stau de vorbă", a spus Maurice Taylor.

Hexagonul, deja sensibil la tot felul de critici despre competitivitate, s-a simţit dator să răspundă. Replica a venit de la Arnaud Montebourg, ministrul Redresării Productive, care a apreciat că opinia lui Taylor este o insultă. Mai mult, ministrul francez l-a calificat pe directorul american drept extremist şi o persoană "care dă dovadă de o ignoranţă totală în ceea ce priveşte Franţa", scrie Le Monde.

Directorul de la Titan International i-a replicat că Guvernul francez "este cel extremist". "Scrisoarea dumneavoastră din 20 februarie arată până la ce punct clasa politică (franceză-n.r.) este desprinsă de problemele reale ale lumii. Extremistul în întreaga poveste este Guvernul dumneavoastră şi lipsa sa de cunoştinţă despre cum se construieşte o întreprindere. În nici un moment, Titan nu a cerut scăderea salariilor. Am spus doar că vrem ca, dacă plătim pe cineva pentru şapte ore, să muncească măcar şase", mai spune Maurice Taylor.

 

Patru ani de încercări

 

Directorul executiv al Titan a încercat fără succes timp de patru ani să achiziţioneze uzina Goodyear de la Amiens şi susţine că opoziţia sindicatelor a dus la eşecul negocierilor. Nemulţumirea i-o spune în ultima epistolă şi ministrului Montebourg: "Nu menţionaţi în scrisoarea dumneavoastră de ce Guvernul francez nu a intervenit pentru a salva activitatea agricolă a Goodyear. Guvernul dumneavoastră a lăsat sindicatul comunist să distrugă slujbele cel mai bine plătite din sectorul manufacturier francez. (...) De ce este şomajul atât de ridicat în Franţa şi mai ales în rândul tinerilor? Este din cauza politicii Guvernului dumneavoastră".

În acest schimb de replici, ministrul a ameninţat că va fi mai vigilent la controalele pentru importurile de anvelope americane. "Trebuie să mărturisesc că majoritatea oamenilor de afaceri avizaţi ar fi de acord cu mine că aş fi fost nebun să cheltuiesc milioane de dolari, pentru a cumpăra o companie de cauciuri din Franţa şi să dau în acelaşi timp salarii dintre cele mai ridicate din lume", este ultima replică a americanului.

 

Replici acide

 

În răspunsul său, pentru a demonta afirmaţiile americanului, ministrul Montebourg face o comparaţie între două companii de profil, una franceză, cealaltă americană: "Să vă explic că Titan, compania pe care o conduceţi, este de 20 de ori mai mică decât Michelin, liderul francez cu influenţă internaţională şi de 35 de ori mai puţin profitabilă?".

Pusă în faţa acestor tensiuni, administraţia de la Washington a simţit nevoia să intervină. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a explicat că relaţiile comerciale şi legăturile de afaceri dintre Statele Unite şi Franţa sunt "o reuşită".

"Totul pare în acest caz o afacere privată şi nu o problemă între cele două guverne. Există multe companii americane care au succes în Franţa şi multe companii franceze care au succes în Statele Unite", a spus oficialul de la Departamentul de Stat.

"Aşa cum procedează aliaţii între ei, ne străduim să lăsăm pieţele respective deschise, pentru ca cele două naţiuni să profite de schimburi comerciale sănătoase, în ambele sensuri", asigură diplomatul american.

Întrebată direct dacă este de părere că într-adevăr muncitorii francezi sunt mai puţin competitivi, Nuland a răspuns diplomatic, dar cu subînţeles: "Am o simpatie aparte pentru Franţa şi cred că mă voi rezuma să spun doar asta".

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/economie/parisul-iritat-consideratiile-unui-american-stilul-munca-francez

Citit 5537 ori

Lasă un comentariu

Recomandate
Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top