•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Paris, Théâtre de Syldavie - un festival dedicat României şi Moldovei

credit foto: officiel-galeries-musees.com

La Paris, o mică editură axată în special pe teatrul est-european a organizat, în contextul Salonului de Carte de la Paris, o "stagiune românească". Manifestarea a început pe 21 februarie şi va dura pînă pe 29 martie.

"Saison Roumanie en Syldavie" se intitulează această iniţiativă, un veritabil festival de fapt, iar pe întreaga perioadă sunt programate mai multe spectacole, evenimente, expoziţii şi lecturi. Pe afiş figurează: între 21 şi 24 februarie cîteva reprezentaţii cu piesa "A şaptea kafana" scrisă de Dumitru Crudu, Nicoleta Esinencu şi Mihai Fusu; pe 8 martie un proiect legat de nomadismul cultural care reuneşte o cineastă şi marionetistă, Cristina Iosif, precum şi autoarea şi regizoarea Alexandra Badea; pe 14 martie un spectacol cu piesa Savianei Stănescu "Numărătoare inversă" în regia lui Valérie Antonijevich; între 21 şi 23 martie un spectacol intitulat "Chişinău 1903" în care este evocat un moment tragic din istoria oraşului, pogromul comis pe 6 şi 7 aprilie din acel an; pe 26 martie un spectacol realizat de Benoît Vitse cu un titlu care are de ce să incite, "Cînd Benjamin Fondane îi scrie lui Louis-Ferdinand Céline"; (în paranteză fie spus, Benoît Vitse a fost director al Institutului Cultural Francez din Iaşi iar apoi al Ateneului Tătăraşi); pe 27 martie este programată o piesă de Mihaela Michailov "Caut România pe Google"; şi în sfîrşit, pe 28 martie este prevăzută o întîlnire lectură cu poeta Rodica Drăghincescu în jurul cărţii sale de poezie "Rat(s)" (Şobolani) apărută la Editions du Petit Pois.

Un întreg parcurs deci dedicat României şi Moldovei de această echipă extrem de pasionată care face să funcţioneze o editură mică dotată însă cu o librărie şi cu un spaţiu de expoziţie care devine şi sală de spectacol sau de lecturi, întîlniri, conferinţe. Editura se numeşte "Espace d'un instant" şi s-a născut din energia unui om îndrăgostit de Estul Europei, de Balcani şi de Caucaz, Dominique Dolmieu. Sunt mai bine de zece ani de cînd, în cadrul acestei structuri care îşi mai spune "Maison d'Europe et d'Orient", Dominique Dolmieu încearcă să impună în special piese scrise de autori români, sîrbi, albanezi, ucrainieni, armeni, ceceni, romi şi aşa mai departe.

Editura sa este probabil singura din Franţa care a publicat teatru scris de autori din Kosovo, Macedonia sau Estonia. In catalogul său mai figurează o antologie de teatru turc. Ultimile sale publicaţii sunt piesa Alinei Nelega, "Amalia respiră adînc", o antologie de teatru croat şi o carte semnată de doi autori georgieni.

Din cînd în cînd, în ciuda dificultăţilor financiare, La Maison d'Europe et d'Orient organizează şi cîte un festival la care invită autori din estul Europei. Una dintre aceste manifestări, dedicată diversităţii lingvistice, se numeşte "Limbi şi bucătării" (sau mai degrabă "Limbi şi tradiţii culinare"), o modalitate de a reuni oameni interesaţi de culturile est-europene în jurul unor specialităţi din zonele respective, ceea ce amplifică fără îndoială şi perceptia legată de regiunile evocate.

De notat încă un titlu disponibil la Editura "Espace d'un instant", este vorba de piesa Gianinei Cărbunariu, "Avant-hier, après, demain. Nouvelles du futur" (traducerea fiind semnată de Mirella Patureau, la fel de altfel şi piesa Alinei Nelega).

Pentru amatorii de locuri insolite în Oraşul Luminilor, le recomand cu căldură să meargă în zona Bastiliei pentru a descoperi această editură-libărie, ascunsă într-un impas numit Hennel, în spatele unuia dintre arcele unui edificiu numit acum Apeductul Artelor. Pe acolo trecea de fapt o cale ferată care a fost dezafectată. Multă vreme edilii Parisului nu au ştiut ce nou rol să-i confere acestui veritabil apeduct cu arce spectaculoase, dar apoi au decis să creeze deasupra, la opt metri înălţime faţă de trotuar, o lungă grădină aeriană, iar în interiorul arcelor să amenajeze spaţii pentru artişti şi artizani. Aşa s-a născut această promenadă verde, o arteră care irigă întregul arondisment al 12-a cu arbori, flori şi aproximativ 50 de buticuri unde s-au instalat pictori, gravori, creatori de bijuterii sau de măşti, lutieri sau sticlari. In acest spaţiu magic dar oarecum înafara marelor trasee turistice se ascunde şi librăria-editură Espace d'un Instant. Cine ajunge în faţa ei are impresia că intră efectiv într-un alt spaţiu istoric, într-o lume a Estului pentru că vitrinele sunt pline de albume şi cărţi care evocă acea parte a Europei pe nedrept uitată de multe alte mari edituri. Vizitatorul este invitat să intre în acel spaţiu mic dar încărcat de spiritualitate şi căldură găzduind librăria, birourile, depozitul de cărţi, chiar un mic bar pentru prietenii casei precum şi spaţiul de joc şi de expoziţie. Totul condensat într-un stil care are ceva balcanic, ca să nu mai spun că numele companiei condusă de Dominique Dolmieu este "Théâtre de Syldavie". Iată deci locul unde se desfăşoară acest festival dedicat României şi Moldovei, fără prea mare mediatizare, dar în numele unei pasiuni reale pentru creativitatea românească.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/paris-theatre-syldavie-un-festival-dedicat-romaniei-moldovei

Citit 6570 ori

Lasă un comentariu

Recomandate
Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top