•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

De ce este laptele romanesc mai scump decat cel francez

Fermele franceze sunt complet automatizate, in timp ce romanii inca mai hranesc animalele ca acum 23 de ani, profitul fiind incasat de comercianti. Diferentele se vad cel mai bine la raft. In Romania, laptele costa cu o treime mai mult comparativ cu cel din Franta.

În magazinele franceze, laptele costă 2,6 lei. În România, o cutie de lapte poate costa chiar şi mai mult de 3,5 lei. Diferenţa de preţ reflectă cel mai bine realitatea din gospodăriile autohtone. Fermele de vaci sunt multe, dar produc cantităţi infime de lapte pe care nu ştiu să îl vândă. În Franţa însă, producătorii s-au asociat.

Fermierul francez este pragmatic și calculează fiecare animal deținut și fiecare centimetru de teren. Știe că agricultura se transformă în industrie cu cât ferma sa este mai mare.
Aşa că fermierii primesc un preţ mai bun pentru laptele vândut pentru că împreună negociază mai bine cu marii procesatori. Primesc aproape doi lei pentru un litru faţă de 1,3 lei cât ar primi în România.
Iar scandaluri, precum cel al aflatoxinei din lapte, le slăbeşte fermierilor puterea de negociere.
„Există o responsabilitate foarte mare în rândul procesatorilor, în ideea de a nu încerca să mute aceste pierderi în zona producătorilor”, spune Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
E drept, fermierii francezi sunt ajutaţi şi de subvenţiile primite de la Uniunea Europeană. Fermierul din Franţa primeşte 290 de euro pentru un hectar de teren, iar un român doar 154 de euro. Investiţiile sunt însă cele care fac diferenţa.
În fermele din Franța, totul este automatizat, animalele au cipuri, nu merg la păscut, iar un tractor le aduce de mâncare.
Situaţia este alta în România. Lipsa asocierii micilor producători de lapte face ca, în unele cazuri, preţul laptelui să se tripleze de la poarte fermei la raft.


Citeste si alte articole pe:  http://www.ziare.com/economie/criza-lapte/de-ce-este-laptele-romanesc-mai-scump-decat-cel-francez-1226073

Citit 2106 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top