Premii şi cifre

Premii şi cifre

Nu este întîmplător că multe dintre premiile literare sunt decernate în perioada care precede Crăciunul şi sărbătorile de iarnă, pentru că pe ansamblul unui an lunile noiembrie şi decembrie înregistrează cele mai multe vînzări de cărţi.

Pentru Franţa există şi date precise în acest sens: aceste ultime două luni înseamnă 22 la sută din cifra de afaceri a librarilor pe întregul an, precum şi 19 la sută din volumul de vînzări pe un an. In spatele premiilor literare se află deci tot felul de cifre. Premiul Nobel, cel mai rîvnit dintre toate premiile literare, dotat cu 900 000 de euro, îl poate transforma în milionar pe fericitul laureat, pentru că stimulează vînzările pe întreaga planetă. Există însă şi premii mai puţin sonore, ca prestigiu, dar bine garnisite la nivelul recompensei financiare.

Premiul spaniol Planeta este dotat, de exemplu, cu 600 000 de euro. In ce priveşte premiul Goncourt, el rămîne oarecum paradoxal pentru că laureatul primeşte doar un cec de 10 euro. In medie, însă, un roman care a avut premiul Goncourt se vinde în 380 000 de exemplare, ceea ce, spun agenţii specializaţi, înseamnă cel puţin 570 000 de euro pentru autor. Iată, pentru amatorii de cifre, şi alte statistici: romanele care au obţinut premiul Renaudot s-au vîndut în medie în 220 000 de exemplare iar romanele care au avut premiul Femina în 155 000 de exemplare. In Franţa există în jur de 2000 de premii literare, dar aproximativ 15 sunt cu adevărat importante şi stimulează vînzările. In lunile noiembrie şi decembrie înfloresc tot felul de banderole pe cărţile expuse pe standurile librăriilor cu menţiunea: “premiul Goncourt al liceenilor”, sau “marele premiul al cititoarelor revistei Elle”, sau “premiul librarilor”, sau “premiul pentru roman al Academiei franceze”, sau “premiul Médicis”. Aceste ultim premiu l-a avut, cu cîţiva ani în urmă, scriitorul român Norman Manea care trăieşte de mai bine de 20 de ani în Statele Unite.

Unele cărţi se vînd însă foarte bine şi fără să beneficieze de impulsul şi excitaţia creată de decernarea premiilor literare. Editorii şi librarii ştiu că în fiecare an unele cărţi încep să se vîndă bine fără să facă parte din categoria “best sellers” ci din categoria “long sellers”. Altfel spus, se vînd bine în timp, datorită unui prestigiu care se consolidează încet dar sigur. Este cazul, de exemplu, cu romanul “Eleganţa ariciului” de Muriel Barbery, apărut în 2006 şi care de atunci s-a vîndut în peste un milion de exemplare. Iar cartea "Le Métronome" de Lorànt Deutsch, o istorie a Parisului povestită prin prisma metroului parizian, s-a vîndut şi ea, din 2009 încoace, în peste un milion de exemplare.  

Anul acesta chiar mai multe decît anul trecut francezii par decişi să cumpere cărţi pentru a le face cadou. Este ceea ce reiese dintr-un sondaj ale cărui rezultate sunt publicate de ziarul Le Monde. Pe timp de criză, francezii se gîndesc să ofere cadouri "utile", în consecinţă carţile ocupă acum primul loc în ierarhia intenţiilor la capitolul cumpărături de Crăciun. Anul trecut ciocolata era pe primul loc, dar a trecut acum pe al doilea, în timp ce pe al treilea se situează produsele cosmetice.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/premii-cifre

Citit 4396 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top