ArcelorMittal promite investitii in Franta dupa amenintarile autoritatilor

Guvernul socialist de la Paris si producatorul de otel ArcelorMittal au ajuns la o intelegere in disputa privind viitorul combinatului detinut de grup la Florange, iar acordul permite Frantei sa nu puna in aplicare amenintarea cu nationalizarea operatiunilor.

Acordul include concesii de ambele parti, dupa o saptamana in care relatiile au fost tensionate de declaratiile ministrului responsabil pentru industrie, Arnaud Montebourg, referitor la grupul condus de miliardarul indian Lakshmi Mittal. Montebourg a acuzat ArcelorMittal de minciuna si santaj, afirmand chiar: “Nu-l mai vrem pe Mittal in Franta”. Presedintele francez, Francois Hollande, a sustinut o amenintare a ministrului privind nationalizarea combinatului de la Florange, din nord-estul Frantei, daca grupul nu renunta la planurile de a inchide definitiv doua furnale. Intelegerea include un angajament al ArcelorMittal de a renunta la planul vizand desfiintarea a 600 din cele 2.600 de locuri de munca de la Florange si de a investi 180 de milioane de euro in urmatorii cinci ani pentru a dezvolta productia de otel la combinat. Cele doua furnale aflate in disputa, despre care grupul a afirmat ca trebuie inchise din cauza supracapacitatii de productie de otel din Europa, vor ramane oprite, dar nu vor fi inchise definitiv. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anuntat ca ArcelorMittal a acceptat sa le mentina pregatite pentru reluarea activitatii, in cadrul unui program de introducere a furnalelor intr-un program pentru reducerea emisiilor poluante. Guvernul este pregatit sa investeasca 150 de milioane de euro intr-un astfel de program, care vizeaza capturarea de dioxid de carbon si este sustinut de Uniunea Europeana. Anterior, ArcelorMittal a semnalat ca nu era interesat de program la Florange. Optiunea nationalizarii nu mai este luata in calcul “in urma angajamentelor ArcelorMittal”, a declarat Ayrault, adaugand, insa, ca intelegerea trebuie respectata in totalitate. Oficialul a parut a reitera amenintarea cu nationalizarea operatiunilor de la Florange de catre stat, in cazul in care grupul nu-si respecta angajamentele. “Guvernul va folosi toate instrumentele de care dispune, daca nu se respecta acordul”, a spus el. Reactia sindicatelor reflecta, insa, dezamagire ca statul nu a pus in practica avertismentul de nationalizare, scrie Financial Times.

Citeste tot articolul:  http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/300600.html

Citit 2051 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top