Presa franceză despre alegerile din România

Crédits photo : RADU SIGHETI/REUTERS

Dintre toate ziarele franceze, Le Figaro este cel care a acordat cea mai mare atenţie, week-end-ul acesta, alegerilor din România. Trimisul special al ziarului la Bucureşti a prezentat pe o întreagă pagină, în ediţia sa de sîmbătă şi duminică, miza legislativelor din România.

Ziarista Arielle Thedrel şi-a pus analizele şi informaţiile sub următorul titlu generic: “Victoria anunţată a lui Victor Ponta promite prelungirea crizei din România”. Ea scrie, citez: “Problema nu este cine va cîştiga, ci care va fi amploarea victoriei Uniunii Social-Liberale, o coaliţie reunind socio-democraţii primului ministru Victor Ponta, liberalii lui Crin Antonescu şi Partidul Conservator al ultrabogatului Dan Voiculescu, fost ofiţer, se spune, al Securităţii şi patronul unul imperiu mediatic”. Trimisa specială a ziarului conservator Le Figaro la Bucureşti îşi concepe întreaga pagină în felul acesta, alternînd informaţii banale cu altele de natură să-i facă pe francezi să se întrebe dacă nu cumva democraţia românească trece printr-un moment extrem de dificil. Acest sentiment creşte cînd Arielle Thedrel explică cum au reuşit judecătorii din România să sperie de fapt întreaga clasă politică românească. Intr-o societate în care corupţia este cotidiană şi adînc înrădăcinată, “judecătorii au făcut să tremure Parlamentul” spune ea. Arielle Thedrel furnizează apoi următoarele cifre: în şase ani au fost judecate pentru corupţie 4 700 de persoane, dintre care 15 miniştri, 20 de parlamentari, în jur de 500 de ofiţeri de poliţie şi mai ales fostul prim ministru Adrian Năstase acuzat că ar fi deturnat din bugetul statului un milion şi jumătate de euro”.

Nu este pentru prima dată că ziariştii francezi trimişi să relateze despre criza politică din România şi despre disensiunile dintre preşedinte şi primul ministru ajung la concluzia că miza acestei bătălii este controlul justiţiei. Iar preşedintelui Traian Băsescu i se recunoaşte meritul de a fi permis, la un moment dat, prin numirea unor oameni precum Monica Macovei la Justiţie şi Daniel Morar la Direcţia Naţională Anticorupţie această încercare de asanare a vieţii cotidiene în România. O iniţiativă aplaudată şi aprobată de Uniunea Europeană. Citez din articolul semnat de Arielle Thedrel: “Direcţia Naţională Anticorupţie şi sora sa mai mică, Agenţia Naţională pentru Integritate, au devenit coşmarul elitelor române.” Jurnalista franceză îl mai citează pe politologul Andrei Cornea cu următoarea afirmaţie: “adevăratul război care se duce astăzi în România nu este între putere şi opoziţie, ci între justiţie, care şi-a cucerit o veritabilă independenţă şi parlamentari agăţaţi de privilegiile lor”. Arielle Thedrel evocă apoi o serie întreagă de manevre operate de tandemul Ponta – Antonescu pentru a lua sub control justiţiţia, şi îşi exprimă temerea că democraţia din România va deveni una “autoritară”. Ea îl citează şi pe fostul ministru de externe Andrei Pleşu spunînd că "loviturile de forţă insituţionale repetate” ar putea duce România pe drumul pe care a luat-o Ungaria.

Mai semnalez, în ziarul Libération, un articol scris de colegul nostru Luca Niculescu, cu accentul pe faptul că duelul dintre preşedintele Băsescu şi primul ministru Victor Ponta nu le aduce românilor şi o ieşire din criză. Iar din ziarul Le Journal du Dimanche semnalez un foarte scurt articol dar cu titlu sugestiv: “România – votul deziluziei”.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/presa-franceza-alegerile-romania

Citit 4223 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top