Retrospectivă 2012: Cultura împotriva crizei

Grand Palais din Paris

Anul 2012 râmâne unul marcat de criză, iar acest fapt se resimte şi în domeniul cultural în numeroase ţări din Europa. Franţa pare la acest capitol o excepţie, pentru că bilanţul cultural al anului este mai degrabă pozitiv.

 

Grand Palais din Paris

Se poate spune că publicul francez, tocmai pentru a nu se lăsa abătut de criză, a frecventat cu şi mai multă asiduitate teatrele şi cinematografele, muzeele şi expoziţiile, festivalurile şi salonele de carte. Merită semnalat faptul că la sfârşitul anului 2012, cărţile au rămas cadourile preferate al francezilor, aflate pe primul loc în ierarhia cumpărăturilor de Crăciun, pe locul al doilea fiind produsele cosmetice. Tocmai pentru că este criză, francezii optează pentru cadouri utile.

Anul 2012 rămâne însă marcat în Franţa şi de o reducere a bugetului alocat Culturii, fapt oarecum inedit, mai ales în context de guvernare socialistă. În mod tradiţional, guvernele de stânga sunt cele considerate ca fiind mai interesate de cultură, dar iată că anul acesta a fost spulberat acest tabu. Ministrul Culturii, Aurélie Filippetti, a trebuit să accepte o reducere cu 4,3% a bugetului său. Mai precis, pe 2012, bugetul alocat Culturii a fost de 2.540.000.000 de euro, iar cel pe anul 2013 va fi de numai 2.430.000.000 de euro. Sunt prevăzute noi reduceri la bugetul alocat Culturii şi în 2014 şi în 2015. Mai multe proiecte culturale vor fi abandonate, precum expoziţia "Monumenta", cu un singur exponat gigantic, de la Grand Palais, în  ciuda succesului imens pe care a avut-o această manifestare din 2007 încoace.

 

Paritatea femei-bărbaţi

 

De semnalat, însă, în acest an 2012, o interesantă dezbatere pe tema parităţii femei-bărbaţi în lumea artistică. Pe plan politic, Franţa s-a dotat cu o lege prin care sunt penalizate partidele care nu propun candidaţi femei la paritate cu candidaţii bărbaţi în cadrul diverselor scrutinuri locale şi legislative. În lumea marilor întreprinderi, însă, paritatea nu funcţionează, pentru că majoritatea patronilor sunt bărbaţi. La fel şi în domeniul bancar. Mai greu de înţeles este însă faptul că domeniile artistice sunt şi ele dominate de bărbaţi, în ciuda faptului că Franţa nu duce lipsă de femei, care sunt actriţe, regizoare sau cântăreţe. Nu întâmplator, în 2012, asociaţiile feministe, cum ar fi cea numită "La Barbe", şi-au lansat o nouă ofensivă pentru sensibilizarea opiniei publice în privinţa acestui aspect. Iată realitatea pe care o contestă toate aceste voci: bărbaţii conduc 96% dintre instituţiile lirice din Franţa (opere şi filarmonici), 85% dintre centrele dramatice naţionale, 75% dintre teatre, 70% dintre centrele coregrafice. În plus, 96% dintre concertele care sunt prezentate pe durata unui an sunt dirijate de bărbaţi. Si în general, peste 81% dintre posturile de conducere în domeniul culturii sunt ocupate de bărbaţi, deşi în Franţa, femeile reprezintă 51,6% din populaţie.

De un mare succes s-au bucurat în 2012 expoziţiile organizate la Paris. Unii comentatori ai fenomenului cultural au afirmat chiar că ele ar fi prea multe şi că publicul nu le poate urmări pe toate. Rămân memorabile, de exemplu, retrospectivele de la Centrul de arta modernă "George Pompidou", consacrate pictorului german Gerhard Richter şi catalanului Salvador Dali. La Grand Palais a impresionat marea retrospectivă consacrată americanului Edward Hopper, iar la Pinacoteca din Paris, publicul s-a delectat la dubla expoziţie în care au fost puse în paralel operele japonezului Utagawa Hiroshige şi cele ale olandezului Vincent van Gogh. Un mare eveniment a fost şi deschiderea unei filiale a Muzeului Luvru în oraşul Lens, moment simbolizând o nouă politică de descentralizare culturală.

 

România, pe tărâm cultural francez

 

Numele României a răsunat deseori anul acesta pe tărâm cultural în Franţa. În septembrie a avut loc lansarea, la Paris, a filmului "După dealuri", al regizorului Cristian Mungiu, film distins tot în 2012, la Festivalul Internaţional de la Cannes, cu două premii importante: cel pentru scenariu şi premiul de interpretare feminină, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur. În octombrie a avut vernisaj la Centrul de Artă Modernă "George Pompidou" de la Paris artistul plastic român Mircea Cantor. Expoziţia sa personală de la Beaubourg, deschisă încă până pe 7 ianuarie 2013, este prilejuită de obţinerea premiului "Marcel Duchamp" acordat artistului român Mircea Cantor anul trecut, la Târgul Internaţional de Artă Modernă de la Grand Palais.

Să mai notăm că anul 2013 se deschide sub auspicii bune pentru prezenţa culturală a României în Franţa, întrucât literatura română este invitata de onoarea a viitoarei ediţii a Salonului Internaţional de Carte de la Paris.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/retrospectiva-2012-cultura-impotriva-crizei

Citit 4572 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top