Franța: Impozitarea bogaților, invalidată de Consiliul Constituţional

Gérard Depardieu (Sursa: www.wordsfusion.com)

Controversata lege a impozitării cu 75% a veniturilor de peste un milion de euro a fost invalidată de Consiliul Constituţional (CC) francez. Taxa urma să fie aplicată pentru o perioadă de doi ani veniturilor mai mari de un milion de euro pe an. Taxa ar fi afectat aproximativ 1.500 de persoane, care urmau să achite în medie suma de 140.000 de euro cu acest titlu. Veste ar trebui să îl bucure pe cunoscutul actor Gérard Depardieu, care a declanșat un imens scandal în Franța când a anunțat că se va stabili în Belgia pentru a scăpa de supraimpozitare.

Consiliul Constituţional a invalidat sâmbătă impozitarea cu 75% a veniturilor de peste un milion de euro, considerată o măsură reprezentativă a bugetului Franţei pentru 2013, adoptată de către majoritatea de stânga, potrivit unui comunicat difuzat de instituţie, relatează AFP.

"Înţelepţii", garanţi ai constituţionalităţii legilor, stabilesc că această nouă treaptă de impozitare încalcă "principiul egalităţii în faţa impozitării publice". Ea vizează "veniturile fiecărei persoane fizice", în timp ce impozitul pe venit este colectat "la nivelul gospodăriei", subliniază magistraţii.

Ei au refuzat totodată modalităţile de calculare a plafonului impozitului pe avere (ISF), în special integrarea veniturilor sau beneficiilor capitalizate "pe care contribuabilul nu le-a realizat".

Taxa excepţională de 75% urma să fie aplicată pentru o perioadă de doi ani tranşei de venituri din activităţi mai mari de un milion de euro pe an şi pe contribuabil. Mai degrabă simbolică decât eficientă, ea urma să fie aplicată unui număr de aproximativ 1.500 de persoane, care urmau să achite în medie suma de 140.000 de euro cu acest titlu.

Înalta instituţie a fost sesizată de către UMP (dreapta), principalul partid de opoziţie, care atacă virulent o "ciomăgeală fiscală" practicată de către echipa aflată la putere în timpul preşedinţiei lui François Hollande.

Decizia Consiliului Constituţional intervine în contextul în care polemica asupra "exilului fiscal" al actorului Gérard Depardieu, plecat să se instaleze în Belgia, este încă proaspătă.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/franta-impozitarea-bogatilor-invalidata-consiliul-constitutional

Citit 4022 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top