2013 sau noua viaţă numerică pentru o parte a presei

2013 sau noua viaţă numerică pentru o parte a presei

Anul 2012 a fost unul “negru” şi pentru presa scrisă. Numeroase reviste şi cotidiene se simt fragilizate pe fondul competiţiei cu Internetul. In Franţa, anul 2013 va fi unul dificil pentru cîteva mari cotidiene.

Le Figaro, de exemplu, va trebui să-şi reducă efectivele cu 10 la sută. Celor 900 de salariaţi ai ziarului li se va propune deci un plan social, de plecări voluntare. De notat însă că grupul Le Figaro este beneficiar la capitolul activităţilor sale numerice, în special datorită site-urilor comerciale.

Si ziarul Libération, care există de 40 de ani, a avut un an dificil, ca să nu mai spunem că anul 2012 a fost unul total nefast pentru cotidianul economic La Tribune întrucît publicaţia a încetat să mai apară pe hîrtie. Deşi unele ziare sau reviste încearcă să-şi prelungească viaţa în versiune numerică, această a doua existenţă nu este întotdeauna sigură şi garantată. La Tribune în versiunea numerică este realizat de 26 de ziarişti, dar direcţia anunţă că în ianuarie zece posturi vor fi suprimate.

O experienţă numerică dureroasă a avut şi France Soir care şi-a încetat apariţia pe hîrtie în 2011. Aventura pe web a fost ultima sa şansă, dar de scurtă durată pentru că ziarul nu a avut destule comenzi publicitare. Tristă istorie pentru un cotidian extrem de popular care, în anii 60, apărea zilnic în mai multe ediţii şi într-un milion de exemplare.

Cauzele acestor dificultăţi sunt multiple. Prima dintre ele vine de la noile reflexe ale publicului, în sensul că multă lume se informează recurgînd la Internet şi deci nu mai cumpără ziare. In Franţa vînzările în domeniul presei tipărite pe hîrtie scad cam cu 7 la sută pe an. Pe de altă parte, sectorul publicitar s-a reorientat spre Internet şi televiziune, penalizînd deci presa scrisă. Din 2008 încoace, cifrele de afaceri publicitare ale presei scrise au scăzut în Franţa cu procente cuprinse între 6 si 12 la sută. Din toată această modificare de peisaj iese victorios de pildă un grup precum GOOGLE care cîştigă pe an, din publicitate, doar în Franţa, în jur de un miliard de euro.

Simptomatic pentru ce se întîmplă cu presa internaţională este şi faptul că săptămînalul american Newsweek va apare, începînd cu întîi ianuarie, doar sub formă numerică. Din 2005 încoace revista a pierdut 50 la sută dintre cititori, după 80 de ani de servicii aduse informaţiei şi comentariului politic, unanim apreciate pe planetă. Newsweek speră să-şi continue o a doua viaţă pe tabletele numerice, dat fiind că 70 de milioane de americani le utilizează.

Oricum în Statele Unite doi americani din cinci şi-au luat obiceiul de a citi presa pe aparate mobile. Se încheie deci o epocă pentru acea presă care se vindea dimineaţa şi după-amiaza, uneori ca pîinea caldă, în chioşcurile de ziare sau care ajungea la abonaţi cu poştaşul. Se modifică însă şi tipul de informare, cu mai mult accent pe faptul brut decît pe analiză, şi cu un enorm credit acordat imaginii în detrimentul cuvîntului.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/2013-noua-viata-numerica-o-parte-presei

Citit 4287 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top