Crăciunul la francezi, de la cadouri high-tech, la magia circului

Crăciunul la Paris

Sărbătorile de sfârsit de an sunt întotdeauna un moment exceptional, din toate punctele de vedere, pentru francezi. Criză sau nu, masa de Crăciun rămâne sfântă chiar si pentru necredinciosi si cei fără bani multi. Magazinele se adaptează la punga fiecăruia, la fel si organizatorii de spectacole, care au decis anul acesta să-si extindă oferta.

 Cât despre cadouri, micutul francez tânjeste tot mai mult la jucăriile celor mari, când nu alege să se ducă la unul din numeroasele circuri care au invadat în acest sezon peluzele din jurul Parisului.

Francezii confirmă încă o dată cât pot fi de paradoxali. Potrivit unei recente anchete, 63% dintre ei consideră că tara lor e în recesiune, iar 39 de procente spun chiar că puterea lor de cumpărare s-a diminuat în 2012. Un pesimism care nu-i împiedică să-si petreacă un Crăciun adevărat cu tot ce trebuie si pe masă si sub pom. Francezii sunt dispusi să-si strângă cureaua, dar nu de Crăciun. Bugetul lor consacrat festivitătilor de Crăciun este al saselea cel mai important din Europa. Cu o cheltuială medie de 639 de euro pe cap de locuitor, din care 197 doar pentru mâncare, francezii se clasează mult în spatele irlandezilor, 966 de euro, al elvetienilor, luxemburghezilor, finlandezilor si spaniolilor. Ei da, ibericii chiar si loviti de criză, cheltuie în medie 680 de euro pentru sărbătoarea Crăciunului.

Principala concesiune făcută crizei: francezii se uită cu prioritate la promotii, la faimoasele oferte speciale care împânzesc chiar si raioanele de specialităti gastronomice: claponul (cocos castrat), foarte căutat în aceste zile fiind considerat “regele meselor de sărbători”, curcanul si gâsca sunt doar câteva dintre păsările ce vor fi degustate de francezi de Crăciun. Foie gras, stridii, sampanie, toate produsele festive sunt anul acesta si mai ieftine decât în trecut. Sticla de sampanie de calitate la 15 euro, foie gras sub zece euro cutia mare, supermagazinele si cele de hard-discount au făcut eforturi uriase pentru a atrage clientela. Multe dintre firme propun chiar meniuri gata făcute cu preturi de la sase euro în sus pe cap de om, lucru de neimaginat înainte de criză.

 

De Crăciun, la teatru...

 

Cine spune Crăciun nu se gândeste neapărat si la spectacole, mai putin în Franta unde amatorii de teatru au tot mai multe oferte la îndemână, cu toate că Ajunul si de Crăciun si de An Nou cade într-o luni, zi de relas de obicei pentru artistii scenelor. Majoritatea teatrelor pariziene ridică asadar cortina în acest an, pentru a nu rata evenimentul. Trebuie spus că francezului îi place să vadă un spectacol sau o piesă înainte să meargă la restaurant sau la prieteni ca să facă cheful. Si asta cu toate că în aceste zile speciale, pretul biletului e cu 40% mai scump ca de obicei, surplus ce este bineînteles încasat cu prioritate de actorii care-si petrec sărbătoarea pe scenă.

Odată reîntorsi, eventual acasă, părintii se vor ocupa să-si ajute copiii să-si deschidă cadourile de Crăciun. Cadouri care sunt tot mai rar jucării, ci produse de înaltă tehnologie. Analize foarte detaliate arată că începând cu vârsta de nouă ani, tânărul, copilul francez îsi doreste tot mai mult un smartphone, tablete, iPod si calculatoare, pe scurt ”jucăriile” celor mari, ale părintilor. O atitudine ce-i obligă pe fabricantii de jucării clasice să-si transforme produsele, să le facă mai high-tech. În limbaj specializat, acest lucru înseamnă că respectivii fabricanti au devenit ”victima fenomenului de compresie a vârstei”, care se traduce printr-o ”îmbătrânire” tot mai rapidă a copiilor. Copiii de azi ”se coc” mai repede decât fratii lor mari, la nouă ani, cum spuneam, tânjesc deja la altceva decât o simplă jucărie cu care ăla mare s-ar mai fi jucat vreo doi ani de zile.

Această schimbare de societate, dar mai ales ratiuni strict economice au provocat de altfel si o ”revolutie” în vitrinele marilor magazine pariziene. Până acum, în această perioadă de sărbători de sfârsit de an, feeria era cuvântul de ordine, sute, mii de copii însotiti de părinti sau bunici stăteau zilnic ore în sir să privească zecile de vitrine de la Galéries Lafayette si Printemps, vitrine în care erau prezentate jucării animate, scene de povesti din copilărie s.a.m.d., aranjamente care costau zeci de mii de euro si necesitau practic un an de muncă si pregătiri minutioase. Anul acesta, însă, spectacolul a lăsat loc afacerilor, copiii sunt initiati precoce în universul luxului. În locul păpusilor si trenuletelor au fost instalate printre altele genti Vuitton si parfumuri Dior, produse de care fireste copii nu au nevoie. Vitrinile animate, instalate pentru prima dată la Paris în 1903, la magazinul Bon Marché, si-au trăit probabil viata. Noile vitrine elegante se adresează unei elite capabile să dea trei mii de euro pe o geantă. Un client care vine tot mai mult din afară, 60% dintre cumpărătorii de la marile magazine pariziene fiind străini.

 

...sau la circ?

 

Si ce le mai rămâne atunci copiilor? Spectacole de circ, de exemplu, tot mai multe iarna la Paris si în împrejurimi. În sezonul actual, nu mai putin de 15 trupe diferite si-au instalat corturile si scenele uriase la portile Capitalei franceze. Doar două trupe, printre care Circul Romanès au ales să petreacă Crăciunul si Anul Nou departe de Paris. În ciuda densitătii de spectacole, majoritatea reprezentatiilor se joacă de obicei cu usile închise. E oarecum si normal, tinând cont că spectacolele oferite de unii si de altii sunt complementare. Tigri, elefanti si motociclisti acrobati într-o parte, contorsionisti, dansatori si gimnasti africani în alta-copiii parizieni nu au nici un motiv să se plângă că n-au ce circ să aleagă.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/societate/craciunul-francezi-cadouri-high-tech-magia-circului

Citit 4768 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top