Presa din sudul Franţei, sub controlul lui Bernard Tapie

Presa din sudul Franţei, sub controlul lui Bernard Tapie

Presa din sudul Franţei e gata să intre sub controlul lui Bernard Tapie! Controversatul om de afaceri, multimilionar, e pe cale să finalizeze cumpărarea unui grup de presă care cuprinde principalele cotidiene din sudul Hexagonului şi din Corsica.

Om politic de stânga şi ex-ministru pe vremea presedintelui socialist François Mitterrand, devenit ulterior susţinător al conservatorului Nicolas Sakozy, cântăreţ de cabaret în tinereţe, om de afaceri prosper, fost patron al clubului de fotbal Olympique din Marsilia, fost proprietar al firmei Adidas, condamnat de justitie si chiar încarcerat în urma unui scandal de meciuri trucate, reconvertit în actor de teatru, complexul si incomodul Bernard Tapie revine aşadar pe avanscenă.

O revenire ce-i pune pe mulţi pe gânduri întrucât Tapie nu este deloc un specialist al sectorului presei, ba dimpotrivă a întreţinut dintotdeauna relaţii tensionate cu jurnaliştii. Pentru el un ziarist îi este sau prieten sau inamic. În cursul carierei sale multifunctionale, Tapie nu a ezitat de altfel să se ia chiar fizic de jurnaliştii care îndrăzneau să scrie ceva rău despre el. Intenţiile pe care le are prin această achizitie suscită cele mai multe întrebări. Pentru multi analisti, această revenire în fortă a lui Bernard Tapie nu este decât un prim pas spre o probabilă candidatură a personajului la primăria din Marsilia în 2014. O ipoteză pe care respectivul a dezminţit-o de atâtea ori până acum că practic nimeni nu-l mai crede...

Cum era de aşteptat, principalele sindicate de jurnalisti se tem de această intrare a lui Bernard Tapie în presa din sudul Franţei punând la îndoială viitoarea independenţă redacţională a respectivelor ziare.  În plus, Tapie rămâne aliat în această ultimă afacere cu grupul Hersant, detinător a zeci de titluri în Hexagon. Reapare aşadar chestiunea pluralismului presei regionale franceze.

Cum notează editorialistul de la Libération – ziarul consacră mai multe pagini acestei afaceri – “de 15 ani Brenard Tapie nu visa decât să se revanseze: împotriva fostilor săi amici socialişti, împotriva judecătorilor care i-au provocat căderea şi împotriva presei care a alimentat această decadenţă. Această revanşă Tapie nu si-o imagina în altă parte decât la Marsilia. E iluzoriu şi desuet să ne imaginăm însă că presa cumpărată azi de Tapie îi va garanta mâine să acceadă la primăria din Marsilia. În timpul cât a rămas pe tuşă, universul politico-mediatic a fost bulversat” conchide editoarialistul de la Libération.

Citit 4263 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top