Dezastrul agriculturii romanesti

Dupa reuniunea extraordinara a Consiliului Europei la care a participat, presedintele Basescu constata cu tristete ca pe tarabe sunt cartofi din Ungaria, "ca si cum n-am mai avea in tara", produse din Italia, Franta, floricele din Olanda."Ia uite, am uitat sa producem zarzavaturi. Romania este afectata din punct de vedere al competitivitatii, fermierii romani sunt afectati datorita (sic!) diferentei de subventie. Trebuie sa marim subventia, sa micsoram decalajul", concluziona seful statului.

Sunt doar cateva adevaruri din cele "n" existente. Care sunt doar recunoscute, fara a se intreprinde ceva de anvergura in acest atat de important domeniu al economiei. Situatia in agricultura e jalnica si revoltatoare in acelasi timp.

Arabilul pe cap de locuitor este de 20 de ori mai mare decat media UE. Din cele 24 de milioane hectare cat insumeaza teritoriul tarii, suprafata agricola reprezinta 14,7 milioane, cam 61%, iar terenul arabil ocupa aproximativ 66% din suprafata buna pentru agricultura. Toate in contextul in care Romania poate hrani 80 de milioane de oameni.

Dupa o evaluare facuta in noiembrie 2008 de INS, circa 7 milioane ha nu erau lucrate. Cu siguranta cifra a crescut, deoarece tinerii de la sate au luat calea strainatatii. Taranul a ramas, din pacate, la nivelul secolului al XIX-lea. In foarte multe locuri se ara cu vaca si martoaga costeliva. Ar urma la ham porcii, cainii si berbecii. Samanta e aruncata cu mana, apoi Dumnezeu cu mila si ploile la timp.

Micul fermier, albit intre timp de griji si deznadejde, asteapta de guvernari intregi sprijin pentru cumpararea de utilaje, posibilitatea de a garanta credite bancare cu pamantul detinut in proprietate, consultanta la infiintarea unor unitati de prelucrare a produselor. Acestea pe langa ruginitele teme legate de irigatii, bani de motorina etc.

Numitul program "Rabla pentru tractoare" s-a nascut mort. Cu un singur voucher - ca atat accepta darnica lege - nu se pot cumpara nici macar cauciucuri, iar pentru celelalte categorii de utilaje nu exista text. Ca o comparatie, 4,9% din agricultorii romani ce detin mai putin de 5 ha de teren agricol au si un tractor, in timp ce in Polonia procentajul depaseste 60%.

Conform cifrelor oferite de Eurostat, salariile romanilor ating doar 20% din nivelul mediei UE, dar pretul cosului alimentar de baza ajunge pana la 66% din costul mediu practicat pe continent. Cele mai scumpe sunt ouale si produsele lactate, care se vand la preturi apropiate de media Uniunii Europene, iar carnea depaseste jumatatea pretului mediu al acestui produs in UE.

Inca doua exemple. 70% din viteii de rasa, in loc sa fie crescuti si valorificati in tara, sunt vanduti la export. Romania a importat in primele opt luni ale acestui an aproape 43.000 tone de vin obtinut din struguri proaspeti, ceea ce inseamna o cantitate de sase ori mai mare decat cea exportata (aproximativ 7.000 t), potrivit datelor furnizate de Agerpres.

Fiindca veni vorba de bani intrati/iesiti in/din Romania pe vanzari de produse agricole, iata cum stam in ultimii 3 ani. In 2009, Romania a exportat de 2,1 miliarde euro si a importat de 3,4. In 2010, s-a inregistrat un deficit extern de peste 700 de milioane euro, pentru ca anul trecut Romania sa trimita peste hotare bunuri totalizand 2,9 miliarde euro, dar a importat in valoare de 3,7.

Astfel se explica de ce agricultura romanesca este sub perfuzii. In vreme ce tarabele gem de legume si fructe mutante ce au in compozitie cam toate rezultatele experientelor chimice de la Evul Mediu incoace, provenite din tari care cultiva pe stanci si prin nisip, politicienii nostri admira, adeseori interesat, spectacolul degradarii agriculturii.

Fasolea vine din China, tomatele si ardeii de la 'Stanbul, varza din Tarile de Jos. Toate bine garnisite cu pesticide vitriolante, injectate cu wolfram de becuri sparte si plumb din tevi sanitare. Concurenta "acerba" provine de la taranul roman. Acela care da cu sapa imbracat pe alocuri cu straie traditionale asortate cu gumari vulcanizati si clopuri peticite.

In aceasta lupta inegala cu aspiratiile samsarilor globali, insufletesc peisajul cativa romani crescatori de viermi sericicoli, chinchilla, struti, nutrii, cai prost crescuti (ponei). Probabil ca vor incerca, in inventivitatea lor nativa, experimente cu foci, tapiri, lame pentru a-si cumpara paine la schimb cu circ.

 

Citeste si alte articole pe:  http://www.ziare.com/economie/agricultura/dezastrul-agriculturii-romanesti-1203692

Citit 2252 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top