Franţa: Ministrul educaţiei, confruntat cu prima grevă

Franţa: Ministrul educaţiei, confruntat cu prima grevă

Vincent Peillon, ministrul francez al educaţiei, este confruntat cu prima sa grevă. Învăţătorii din ciclul primar parizian şi-au oprit astăzi activitatea pentru a protesta în principal contra reformei scolare preconizată să intre în vigoare la toamnă.

Decretul în acest sens va fi publicat în curând în Monitorul oficial. În ce constă reforma şi ce-i supără exact pe învăţători – mai ales pe cei de la Paris.

Revenirea la un ritm de scoală de patru zile şi jumătate pe săptămână. Iată motivul grevei învăţătorilor, în esenţă a celor din Paris unde peste jumătate din cele 662 de scoli primare nu si-au deschis portile în această zi. Ca să întelegem ce se va modifica începând de la toamnă, să reamintim mai întâi cum învată astăzi elevii francezi din ciclul primar, cei din clasele 1-5.

Ei merg la şcoală patru zile pe săptămână – luni, marţi, joi şi vineri – de la 8 si jumătate dimineata la 4 si jumătate după-amiaza cu o pauză de două ore la prânz. Cu alte cuvinte, stau în clasă 6 ore pe zi, adică 24 pe săptămână. Tot mai multi analisşti spun că acest ritm – e vorba de unele dintre cele mai lungi zile de scoală din lume – compensat cu vacante sistematice la fiecare 6 săptămâni, nu este deloc adaptat copiilor.

Pentru a remedia lucrurile, guvernul socialist şi în particular ministrul educatiei Vincent Peillon doreste ca de la toamnă, fiecare din cele patru zile de până acum să fie scurtată cu trei sferturi de oră iar cele trei ore adunate să fie puse miercuri dimineaţa. De la patru zile încărcate pe săptămână, copii ar trece deci la patru si jumătate, putin mai uşoare, dar cu un număr total de ore pe săptămână ce nu s-ar modifica. Se pune de asemnea anul acesta la dispozitia colectivitătilor locale un fond special de 250 de milioane de euros pentru a aplica noile ritmuri scolare.

Învăţătorii se tem însă că noua reformă le va îngreuna munca fără să obtină vreo compensatie financiară în schimb. Totodată, sindicatele se întreabă cum vor fii finantate posturile de animatori de care va fi nevoie pentru a-i supraveghea pe copii care vor termina scoala cu trei sferturi de oră mai devreme patru zile pe săptămână.  

Trebuie ştiut că de la 4 şi jumătate când termină azi copii scoala si până la şase ei pot rămâne în şcoală sub supravegherea unor angajati ai primăriei care-i controlează si ajută la lectii. Cine se va ocupa de la toamnă de copii între 4 fără un sfert si 4 si jumătate? este în esentă întrebarea care se pune. Răspunsul este însă în decret: pauza de prânz se va lungi cu 45 de minute pentru ca elevii să nu termine oricum înainte de 4 si jumătate.

Sindicatele care-i reunesc pe părintii copiilor – există si asa ceva în Franţa - consideră de partea lor că reforma preconizată nu merge prea departe. In opinia lor, zilele copiilor nu sunt destul de mult usurate.

Ministrul educatiei – sector în care angajatii sunt în mod traditional majoritari cu simpatii de stânga – se vede asadar confruntat cu o avalansă de reprosuri. Liderul principalului sindicat de învătători spune că dacă venirea lui Vincent Peillon a fost primită cu mare satisfactie după 5 ani de relaţii tensionate cu precedenţii miniştri de dreapta, astăzi începe să se instaureze un soi de neîncredere în scoli fată de adevăratele intentii ale oficialului.

Un ministru care s-a consultat totuşi îndelung cu sindicatele si părintii înainte să-si facă publice propunerille, un ministru care a obtinut – lucru rar în timpurile noastre -  să i se creeze posturi în educatie, posturi care e adevărat dispăruse cu zecile de mii pe vremea lui Sarkozy. Opozitia conservatoare din partidul UMP a criticat si ea vehement noile orare, denuntând “dezorganizarea ciclului primar dar si a familiilor si a colectivitătilor locale.”

În ciuda acestui val contestatar, Vincent Peillon asigură că reforma sa nu va fi amânată cu un an. Ea va intra deci în vigoare în septembrie anul acesta cu destule marje de manevră pentru ca municipalitătile s-o aplice eventual de abia din toamna lui 2014.

Şcolile pariziene s-au mobilizat acum cel mai mult pentru că primarul socialist al Parisului, Bertrand Delanoe, ţine mortiş să aplice reforma chiar din septembrie anul acesta.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/franta-ministrul-educatiei-confruntat-prima-greva

Citit 5112 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top