Apariţii editoriale : Benjamin Fondane – Teatru complet

Credit foto: Editions Non Lieu

In perspectiva ediţiei de anul acesta a Salonului Internaţional al cărţii de la Paris, unde literatura română este invitata de onoare, asistăm la o anumită febrilitate în materie de noi traduceri şi noi publicaţii ale unor autori români sau de origine română sau franco-români. O febrilitate benefică de natură să sporească „vizibilitatea” culturii române în Franţa. Evocăm în continuare apariţia la Editura Non Lieu a unui volum semnat de Benjamin Fondane.


 

Editura Non Lieu de la Paris publică pentru prima dată teatrul complet al lui Benjamin Fondane, cunoscut în România mai degrabă sub numele de Barbu Fundoianu. Născut în 1898 la Iaşi, Barbu Fundoianu s-a afirmat repede în România ca poet şi critic literar, dar a fost foarte atras şi de teatru. El a înfiinţat de altfel un teatru de avangardă intitulat „Insula”. In 1923 Barbu Fundoianu, oarecum după modelul altor scriitori precum Tristan Tzara sau Panait Istrati, a plecat la Paris unde a început să scrie în limba franceză şi să semneze cu pseudonimul Benjamin Fondane. El s-a remarcat în continuare ca filozof, jurnalist, traducător şi scenarist. El a continuat de altfel să întreţină relaţii strînse cu România şi să publice în revistele de avangardă româneşti din epocă: Integral, Unu, Contimporanul.

Actualul volum scos la Editura Non Lieu reuneşte trei piese scrise de Benjamin Fondane în franceză: „Le Festin de Balthazar”, „Philoctète” şi „Le Puis de Maule”. In volum mai figurează pagini dintr-o piesă netermină avînd ca temă mitul lui Oedip.

Pasionat de teatru, pe care l-a tratat într-un registru poetic, Benjamin Fondane nu a avut şansa de a-şi vedea piesele jucate în timpul scurtei sale vieţi. El a fost o victimă a nazismului şi a exterminării evreilor. Arestat la Paris de către oamenii Gestapo-ului, el a fost închis iniţial împreună cu sora sa în lagărul de la Drancy. Cîţiva dintre prieteni săi români, printre care Emil Cioran şi Stefan Lupaşcu, au reuşit să-i obţină eliberarea, dar nu şi pe cea a sorei sale Lina, care nu avea cetăţenia franceză. In aceste condiţii Benjamin Fondane nu a vrut să-şi abandoneze sora. Deportaţi la Auschwitz şi la Birkenau, Benjamin şi Lina au murit apoi în condiţii tragice...

Volumul cu piesele lui Fondane este prefaţat de universitarul american Eric Freedman şi conţine cîteva fotografii extrem de interesante ale unor montări cu piesa „Festinul lui Balthazar”, dintre care una a fost realizată de regizorul André Cazals la Théâtrul Chaillot din Paris.

Să menţionăm şi faptul că tot la Editura Non Lieu a fost publicată în 2009 o bibliografie a operei lui Benjamin Fondane semnată de acelaşi Eric Freedman, specialist în opera scriitorului franco-român.  

In limba franceză mai sunt disponibile unele eseuri scrise de Benjamin Fondane, de exemplu cele dedicate poeţilor Rimbaud şi Beaudelaire.

In 2007 a apărut la Editura Corlevour un interesant studiu semnat de Olivier Salazar-Ferrer şi intitulat „Benjamin Fondane et la révolte essentielle”.

 

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/aparitii-editoriale-benjamin-fondane-teatru-complet

Citit 7078 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top