Acord istoric între gigantul Google şi editorii francezi de presă

jurnalism, presa, google,

Google şi editorii francezi de presă au îngropat securea războiului.  Cele două părţi au ajuns la un acord descris drept  istoric. Gigantul  internetului va alimenta cu 60 de milioane de euro un fond special destinat să finanţeze proiectele digitale ale presei franceze. 

O ceremonie cu mare pompă a avut loc la sediul preşedinţiei franceze. Eric Schmidt, patronul consiliului de administraţie Google a fost prezent la palatul Elysée pentru a semna cu François Hollande acordul dintre firma sa şi presa franceză. Trebuie spus că preşedintele Franţei făcuse presiuni mari asupra responsabililor motorului de căutare pentru a ajunge la acest compromis ce reprezintă o premieră mondială.

După negocieri intense şi uneori aprinse care au durat trei luni, editorii de presă din Franţa au ajuns la un acord cu gigantul american al internetului. Un fond de 60 de milioane de euro, alimentat de Google, va fi destinat presei franceze care vrea să dezvolte proiecte digitale. Concret, fondul va selecţiona proiectele presei care pot fi transpuse pe internet. Se vor evalua în acest context criteriile de inovaţie şi viabilitatea economică a proiectului. Consiliul de administraţie al acestui fond va fi format din reprezentanţi ai companiei Google, ai presei franceze dar şi din personalităţi independente.

Fondul va fi deschis tuturor siteurilor de informaţii generale şi politice, cu alte cuvinte atât filialelor presei tradiţionale cât şi siteurilor prezente doar sub formă electronică, cum ar fi în Franţa Mediapart, Slate sau Atlantico. O ironie a sorţii dacă ne reamintim că aceste publicaţii prezente doar pe internet criticaseră vehement demersul presei tradiţionale faţă de Google. În fapt numai presa de divertisment nu va putea profita de finanţările Google, lucru ce nu va rămâne fără consecinţe, analiştii prezicând deja o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii motorului de căutare.

François Hollande ameninţase încă din septemebrie anul trecut că în caz de blocaj al discuţiilor cu Google, va impune o lege chiar dacă textul legislativ se anunţa greu de redactat. Oricum, odată adoptat el risca să fie deja depăşit având în vedere viteza cu care se mişcă astăzi lucrurile în domeniul digital. Patronii presei din Franţa propuseseră de asemenea ca de fiecare dată când Google indexa un articol, operaţiunea să fie taxată. Editorii francezi doreau de asemenea să taxeze gigantul internetului în funcţie de cifra sa de afaceri estimată la aproape un miliard şi jumătate de euro anual numai în Franţa dar oficial declarată la doar 150 de milioane. Dacă fiecare ţară ar fi luat-o apoi pe urmele francezilor, consecinţele ar fi fost probabil dramatice pentru Google.

În cele din urmă, compromisul găsit acum este deci mai bun pentru Google decât se putea spera. Presa franceză poate fi şi ea mulţumită. Şi-a luat cecul de la americani, bani care se vor adăuga diverselor ajutoare publice deja existente. Lucru deloc neglijabil în aceste vremuri de criză economică.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/acord-istoric-gigantul-google-editorii-francezi-presa

Citit 5661 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top