Razboiul valutar mondial s-ar putea intensifica daca se implica si Europa

Razboiul valutar mondial ar putea deveni si mai intens daca se implica si Europa, a declarat ministrul de Finante al Braziliei, Guido Mantega, indemnand in schimb tarile europene sa-si reporneasca economiile prin investitii si nu prin devalorizarea monedelor. Franta a sugerat, inaintea reuniunii G20 de saptamana...

Razboiul valutar mondial ar putea deveni si mai intens daca se implica si Europa, a declarat ministrul de Finante al Braziliei, Guido Mantega, indemnand in schimb tarile europene sa-si reporneasca economiile prin investitii si nu prin devalorizarea monedelor.

Franta a sugerat, inaintea reuniunii G20 de saptamana urmatoare, ca euro ar trebui depreciat, intrucat nivelul actual nu reflecta situatia economica a uniunii monetare. 

"Vom continua sa avem aceste probleme daca economia mondiala nu-si revine. Solutia in cazul tarilor europene ar fi sa sustina dinamismul economic, care sa le scoata din stagnare", a spus Mantega, potrivit Mediafax.

Cu peste doi ani in urma, Mantega a introdus termenul de "razboi valutar" pentru a descrie devalorizarile competitive ale monedelor nationale derulate de tarile bogate cu scopul de a-si sustine exporturile. Sprijinirea exportatorilor din tarile dezvoltate de catre bancile centrale dezavantajeaza economiile emergente, precum Brazilia. 
Ulterior, Brazilia si-a depreciat propria moneda, realul, pentru a-si proteja exportatorii de concurenta externa. Aceasta abordare nu este potrivita pentru toate tarile, mai ales pentru cele industrializate, afirma Mantega.

Criza economica din SUA si Europa, amplificarea tensiunilor in Asia, razboiul din Siria sau dosarul nuclear iranian se numara printre principalele provocari din 2013 pentru lideri ca Barack Obama, Vladimir Putin, Xi Jinping sau europenii François Hollande si Angela Merkel.

"Nicio problema de politica externa din 2013 nu va conta mai mult decat capacitatea Statelor Unite si Europei de a-si solutiona crizele economice", apreciaza Jessica Mathews, presedinta Centrului de reflectie Carnegie.   

In ceea ce priveste Europa, "provocarea ramane in a combina disciplina economica si vointa politica", este de parere specialista americana. Criza Zonei Euro "a inregistrat o mutatie in 2012, de la o boala mortala la o boala cronica ce va dura mai multi ani", constata ea, avertizand liderii francezi, italieni, spanioli si portughezi ca in 2013 va fi necesar "sa mentina un tratament de soc, sa evite regresele - in special in Franta - si sa continue sa actioneze in vederea unei reluari a cresterii" economice.   

Unii specialisti releva ca pozitia americana in vederea unei relansari a cresterii economice este mai apropiata de cea a Frantei sau Italiei decat de rigoarea bugetara aparata de Germania.

Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut la 2% in luna ianuarie 2013, de la nivelul de 2,2% inregistrat in luna decembrie 2012, conform unei estimari preliminare publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

In afara de cifre, Eurostat nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii pe 16 ianuarie a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele. 

Datele privind rata inflatiei in zona euro sunt in linie cu tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere de doua procente. Pentru 2013 BCE se asteapta la o inflatie de 1,3-2,5% in zona euro.

Citeste si alte articole pe:  http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/razboiul-valutar-mondial-s-ar-putea-intensifica-daca-se-implica-si-europa-86191

Citit 2369 ori

Lasă un comentariu

Recomandate
Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top