Marile puteri ale Europei, în DECLIN. Ce ţări vor CONDUCE economia globală.

 Criza economica globala a accelerat procesul de schimbare a centrelor de putere economica din lume. Astfel, Germania, Rusia si Franta isi vor pierde in viitor locurile fruntase in primele economii ale lumii, fiind depasite de Brazilia, Mexic si Indonezia, arata raportul 'Lumea in 2050' publicat de PwC. Raportul 'Lumea in 2050' a analizat 17 mari...

Raportul „Lumea în 2050” a analizat 17 mari economii: grupul G7 (Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite şi Canada), plus Spania, Australia şi Coreea de Sud; precum şi grupul E7 (Brazilia, Rusia, India, China, Indonezia, Mexic şi Turcia).

Raportul arată că economiile emergente vor creşte într-un ritm mult mai rapid decât cel al statelor G7 în următoarele patru decenii. Estimările privind creşterea medie a PIB la valori ale puterii de cumpărare (PPP) arată că cel mai înalt ritm de creştere îl va înregistra Nigeria în perioada 2012 – 2050, urmată de Vietnam, India, Indonezia, Malaezia, China, Arabia Saudită şi Africa de Sud.

„Criza financiară globală a lovit mult mai puternic statele G7 decât cele din grupul E7, cel puţin pe termen scurt, iar acest lucru a determinat o revizuire a prognozei de creştere pe termen lung pentru statele dezvoltate din G7 – îndeosebi pentru economiile europene şi pentru Statele Unite care s-au bazat în trecut pe rate mari de îndatorare, atât în sectorul public, cât şi în cel privat pentru a alimenta creşterea economică”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.

La valori exprimate la puterea de cumpărare (PPP), grupul E7 ar putea depăşi statele G7 până în 2020, iar până în 2050, China, Statele Unite şi India vor deveni de departe cele mai mari economii, urmate la mare distanţă de Brazilia, pe locul patru, înaintea Japoniei.

De asemenea, până atunci, Rusia, Mexic şi Indonezia vor avea economii mai mari decât cele ale Germaniei şi Marii Britanii; Turcia ar putea depăşi economia Italiei, iar Nigeria, Vietnamul şi Africa de Sud vor pătrunde şi ele în grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii.

Dincolo de grupul celor mai mari economii, Malaezia are un potenţial considerabil de dezvoltare pe termen lung, iar Polonia ar putea avea un ritm mai crescut de creştere decât cel al statelor vest-europene pentru câteva decenii de acum înainte.

Tabelul de mai jos ilustrează schimbarea raporturilor globale de putere economică la valori exprimate la puterea de cumpărare (PPP)

2013/02/08//281581-picture-1.png

În privinţa riscurilor care ar putea deraia dezvoltarea statelor emergente, raportul PwC enumeră mai multe surse potenţiale de instabilitate politică şi macroeconomică, precum:

· Deficite fiscale ridicate în India şi Brazilia

· Dependenţa ridicată de veniturile din petrol şi gaze naturale în Rusia şi Nigeria

· Creşterea inegalităţii veniturilor, ceea ce ar putea duce la tensiuni sociale în China şi în alte economii emergente

· Instabilitate macroeconomică şi financiară în Vietnam.

Raportul subliniază totodată pericolul supraexploatării resurselor naturale, ca urmare a creşterii rapide a statelor emergente, incluzând dificultatea a păstra încălzirea globală în parametri acceptabili, sub 2˚C. În vreme ce noi surse de energie neconvenţională, aşa cum sunt gazele de şist reduc temerile privind epuizarea combustibililor fosili, pericolele asociate cu o instabilitate sporită a climei se aşteaptă să crească în următoarele patru decenii.

“Schimbările centrelor de putere economică globală sunt vizibile; dar există încă obstacole majore pentru economiile emergente în încercarea lor de a păstra actualul ritm susţinut de dezvoltare. Există oportunităţi extraordinare pentru companiile româneşti pe pieţele emergente – dar în acelaşi timp, pe aceste pieţe se dezvoltă noi competitori agresivi„, a adăugat Vasile Iuga.

Citeste si alte articole pe:  http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/marile-puteri-ale-europei-in-declin-ce-tari-vor-conduce-economia-globala-292751.html

Citit 7558 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top