Tablou sumbru al închisorilor franceze

Tablou sumbru al închisorilor franceze

La Paris a fost publicat mult-aşteptatul raport anual privind starea închisorilor franceze. Ca în fiecare an, sunt scoase în evidenţă lacunele, de Controlorul General al Locurilor de Privaţiune a Libertăţii. Şi anul acesta tabloul este sever: se arată cu degetul insuficienţa îngrijirilor medicale oferite prizonierilor, situaţia persoanelor în vârstă, sancţiunile date în mod arbitrar şi sistemul de încarcerare a tinerilor

"Educaţia trebuie să rămână firul roşu când vorbim despre copii închişi după gratii". Verdictul lui Jean-Marie Delarue, specialistul sistemului penitenciar francez, este fără drept de apel. El reaminteşte că anual, între 3.200 şi 3.400 de minori intră în puşcării şi tot atâţia ies, cu alte cuvinte numărul copiilor după gratii este destul de stabil, în timp ce cel al adulţilor este în continuă creştere. Să precizăm de altfel că Delarue nu vorbeşte în cele 300 de pagini ale raportului său de "minori", ci de "copii" şi de "personalităţi în devenire".

În opinia autorului raportului, un autor obişnuit să surprindă lumea cu declaraţiile sale, a-i închide pe copii după gratii este un lucru "naiv şi grotesc". "Un copil", continuă Delarue, "nu poate suporta fără consecinţe relaţia cu ceilalţi bazată doar pe raportul de forţe, pe ameninţare, disimularea, calcul şi amiciţie numai din interes". Şi asta chiar dacă tinerii care ajung după gratii sunt adesea "profund desocializaţi, unii chiar bolnavi mintal. Răspunsul de bun simţ la întrebarea dacă aceştia pot fi atunci puşi pe calea cea bună prin închiderea după gratii este nu", mai notează raportorul.

 

Încarcerarea unui copil, ca "ultimă soluţie"

 

Închiderea unui copil trebuie să fie "ultima soluţie şi de abia după ce s-au epuizat toate celelalte forme posibile de protecţie şi educaţie. Copiii nu sunt nişte animale sălbatice pe care le poti agăţa brusc de un cui".

În paginile textului făcut public acum, Jean-Marie Delarue evocă de fapt aşa-zisele "centre educative închise", pe scurt CEF, circa 40 în Franţa, cele în care sunt închişi de cele mai multe ori minorii delincvenţi. Preşedintele Franţei, François Hollande preconizează să dubleze numărul acestor centre, chiar dacă nici un studiu la ora actuală nu permite evaluarea impactului acestor instituţii.

 

Vârstnicii şi închisoarea

 

Controlorul pune pe gânduri autorităţile şi când evocă încarcerarea persoanelor în vârstă sau cele cu patologii invalidante. "Oare punerea după gratii a acestor populaţii este răspunsul cel mai adaptat?", se întreabă autorul raportului, care militează pentru respectarea mai mare a demnităţii umane.

Raportorul propune printre altele diminuarea duratei de încarcerare a străinilor, crearea unei permisii de ieşire pe caz de boală, ş.a.m.d.. Cerem Guvernului să ia în considerare aceste măsuri, nu pentru a repune în cauză securitatea francezilor, ci pentru a oferi mai multă demnitate persoanelor închise în aceste instituţii, lucru ce va garanta şi mai mult reintegrarea în societate a acestor persoane, odată ce vor fi eliberate.

Analiza şi verdictul Controlorului General al Locurilor de Privaţiune a Libertăţii riscă să contrarieze aşadar strategia guvernamentală, chiar dacă acest raport nu are nici o putere de constrângere.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/tablou-sumbru-al-inchisorilor-franceze

Citit 5069 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top