Franta, in cadere libera. Cand va fi stopata prabusirea?

Franta e pe cale sa se prabuseasca. Imaginea tarii in afara granitelor este catastrofala, atat in randul politicienilor cat si al oamenilor de afaceri. Starea de spirit a cetatenilor francezi nu este nici ea roza. Guvernantii? Acestia parca sunt paralizati.


De ce Franta nu reuseste sa controleze situatia? De ce nu reuseste sa iasa din dezordinea economica in care se afla si sa intre intr-o noua ordine moderna? Toate analizele facute de cativa ani incoace spun un singur lucru: tara este intr-o cadere economica libera, noteaza Deutsche Welle.

Cifrele sunt mai mult decat concludente: in ultimii 10 ani, in industrie au fost creeate doar 750.000 de locuri de munca. In 2011, deficitul comercial a atins incredibila suma de 70 de miliarde de euro.

Cercul vicios

Franta isi pierde competitivitatea pe pietele internationale. Acesta e principalul motiv pentru care deficitul este atat de mare, iar somajul ridicat. In acelasi timp, slaba productivitate ingradeste influenta tarii pe plan international si ameninta nivelul de trai al francezilor de rand.

Acesta este un cerc vicios, din care cu greu se poate iesi. Industria franceza e incorsetata de exporturile germane, iar, pe de alta parte, este prinsa in capcana tarilor emergente, China, India si Brazilia. Acestea au un avantaj in fata concurentei franceze prin costurile mici cu forta de munca. De aceea si firmele franceze castiga din ce in ce mai putin. In ultimii 10 ani, castigurile lor au scazut cu pana la 30 procente, in timp ce in Germania, de pilda, acestea sunt stabile sau chiar cresc.

Greseli politice si inertie

Marfurile franceze isi pierd atractivitatea. Francezii, la fel ca si germanii, produc masini, automobile, trenuri si vase navale. Numai ca firmele franceze nu prea sunt cautate la export. De la sfarsitul anilor '90, Franta nu poate iesi din acest cerc vicios. Cauzele le regasim in structura politica a tarii, taxele mari, administratia stufoasa si greselile guvernantilor, care schimba mereu directia. Toate acestea dauneaza Frantei, impiedicand-o sa se dezvolte ca o economie puternica.

Au fost investiti mai multi bani in cercetare. Numai ca firmele franceze utilizeaza de abia 1,4 procente din noile inovatii. Industria sufera si din cauza inexistentei unui parteneriat social intre patronate si sindicate. Intre acestea nu exista incredere, ci dusmanie. Nu exista dialog, cele doua parti fiind incapabile sa gaseasca puncte comune in momente de criza. Intr-un final, ambele parti au de pierdut. Totul se vede, apoi, in investitii slabe si somaj ridicat.

De mare importanta pentru economie va fi respectarea deciziei presedintelui Francois Hollande, de a se ajunge la un "compromis istoric" intre partenerii sociali. Sindicatele, insa, nu sunt pregatite pentru acest pas.

In mentalitatea colectiva a francezilor, statul trece drept un paravan. Pana acum, niciun guvern, fie de dreapta, fie de stanga, nu s-a straduit sa minimalize rolul statului in economie. Cu toate ca slabiciunile sunt cunoscute de mult timp, niciun guvern nu a avut curajul sa le spuna angajatilor la stat ca, daca temporar ar renunta la marirea salariilor, isi vor pastra locurile de munca.

Politicienii din toate partidele indeamna la "patriotism economic". Insa lipsa curajului acestor politicieni ameninta existenta statului social. Astfel, din ce in ce mai multi francezi isi dau seama ca sunt condusi de o casta politica care e departe de realitatile social-politce ale tarii.

Citeste si alte articole pe:  http://www.ziare.com/economie/criza-economica-mondiala/franta-in-cadere-libera-cand-va-fi-stopata-prabusirea-1222325

Citit 2040 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top