8 martie - Ziua Internaţională a Femeii

8 martie - Ziua Internaţională a Femeii

Ziua Internaţională a Femeii este marcată de publicarea unor rapoarte privind drepturile femeilor în lume precum şi de numeroase manifestări dintre care unele cu caracter simbolic. Franţa semnalează noi progrese în materie de respectare a egalităţii dintre femei şi bărbaţi în diferite domenii, începînd cu cel politic...

La Paris primarul socialist Bertrand Delanoë inaugurează chiar pe 8 martie un scuar în arondismentul 5 care va purta numele lui Danielle-Mitterrand, soţia fostului preşedinte socialist François Mitterrand. Franţa s-a dotat cu o lege care cere respectarea parităţii bărbat-femeie în spaţiul candidaturilor politice, dar primarul socialist doreşte să accentueze această paritate şi la nivel ambiental, în domeniul public parizian. Astfel, la primăria pariziană va fi dezvelită tot pe 8 martie o placă pe care este gravat numele lui Nicole de Hauteclocque, singura femeie care a prezidat Consiliul capitalei între 1972 şi 1973. O placă comemorativă va mai fi pusă în arondismentul în care a trăit actriţa Annie Girardot... Primarul Parisului doreşte crearea unei Comisii a denumirilor, urmînd ca în cursul acestui an alte nume de femei, în jur de 50, să fie înscrise în patrimoniul capitalei, într-un spirit de egalitate cu numele de bărbaţi.

Printre aceste nume feminine pe care curînd turiştii le vor descoperi vizitînd Parisul se numără cel al scriitoarei Françoise Sagan, cel al jurnaliste ruse Anna Politkovskaia (asasinată pentru că ancheta în privinţa Ceceniei), cel al actriţei Romy Schneider, cel al cîntăreţei Cesaria Evora, precum şi cel al militantei socialiste Rosa Luxemburg.

Franţa se mai poate lăuda în această perioadă cu un succes în ce priveşte reprezentativitatea feminină în posturile de conducere din presă. Noul director al ziarului Le Monde este o femeie, jurnalista Natalie Nougayrède. Ea a fost aleasă în această funcţie cu aproape 80 la sută din voturi şi semnează primul său editorial în calitate de directoare a ziarului de după-amiază chiar în ediţia purtînd data de 8 martie.

 

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/8-martie-ziua-internationala-femeii

Citit 5790 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top