Un secretar de stat american francofil la Paris

Un secretar de stat american francofil la Paris

Noul secretar de stat al Americii şi-a început primul său turneu diplomatic. După Londra şi Berlin, miercuri, s-a oprit la Paris. John Kerry a fost primit de preşedintele François Hollande pentru un mic dejun la Palatul Elysée. Vizita a început cu stângul, după ce diplomatul-şef al Americii a inventat un nou stat pe harta lumii, iar la Berlin a pledat pentru „dreptul la prostie”.

Un secretar de stat american francofon și francofil. Nicio instituţie mass-media din Franţa nu a uitat să menţioneze detaliul. Secretarul de stat american abia confirmat vorbeşte franceza şi este un admirator al Hexagonului. Are și legături familiale cu Franța. Simpatia sa față de Franța este însă unul dintre motivele pentru care a pierdut cursa din 2004, când a candidat la prezidenţiale contra lui George W. Bush. “Kerry va fi primul președinte american care e francez”, comenta, acid, la acea vreme, televiziunea conservatoare Fox. De atunci, Kerry a evitat să se mai exprime public în limba lui Voltaire.

Poate din acest motiv, în prima conferință de presă ca secretar de stat, Kerry a refuzat să răspundă în franceză unei jurnaliste canadiene. Și totuși, de această dată, la Paris, a făcut o excepție și și-a început discursul în franceză.
Debutul turneului, cu opririle la Londra şi Berlin, a fost axat pe conflictul din Siria. La Paris însă, în întâlnirile cu preşedintele Hollande şi ministrul de Externe Laurent Fabius, discuţiile s-au concentrat pe o problemă mai stringentă pentru Hexagon: războiul din Mali, relatează AFP. În ciuda problemelor de la începutul conflictului, când Washingtonul dorea rambursarea banilor pentru cursele avioanelor de aprovizionare, acum discuțiile au fost mult mai relaxate.
John Kerry a fost pus în temă de oficialii francezi de cum evoluează lucrurile în teren la o lună şi jumătate de la debutul operaţiunilor şi a discutat și despre o eventuală desfăşurare a unei forţe ONU de menţinere a păcii. „În Mali se dă o luptă comună. Vrem ca francezii să reuşească, este şi în interesul nostru”, spunea un oficial din Departamentul de Stat american. La rândul său, înainte de a pleca, John Kerry a felicitat Franţa pentru „operaţiunea reuşită” din Mali. Iniţial, Washingtonul a fost reticent în a participa la operaţiunea din Mali.
Oficial aşadar, nu există neînţelegeri în privinţa Mali, ci doar puncte comune ce au fost subliniate de noul şef al diplomaţiei americane. Pe ordinea de zi s-au aflat însă şi Siria, şi Iranul, dar şi Israelul. Franţa presează Statele Unite să se implice din nou în relansarea procesului de pace dintre Israel şi Palestina, proces complet blocat de doi ani.
Parisul a fost cea de-a treia oprire a lui Kerry pe continentul european. Prima a fost la Londra, unde a îndemnat guvernul lui David Cameron să rezolve conflictul cu Argentina pe tema Insulelor Malvine prin metode pașnice. Totuși, John Kerry a refuzat să se situeze de partea Marii Britanii în dispută, invocând „neutralitatea absolută” a Statelor Unite în această chestiune, așa cum comentează „The Telegraph”. Imediat după întâlnirile de la Londra cu Cameron și de la Berlin, cu cancelarul Merkel cu care a vorbit în special despre conflictul din Siria, a apărut și vestea că Statele Unite ar putea oferi un sprijin mai consistent rebelilor sirieni, de la echipament de protecție până la instruire în domeniul armelor chimice. Nu însă și arme de luptă.
Primul turneu al șefului diplomației americane nu a fost chiar lipsit de momente ciudate. Primul a fost chiar înainte de plecare, când Kerry a salutat activitatea diplomaților americani din “Kârzahstan”, o combinație între Kârgâzstan și Kazahstan. Al doilea, a fost la întâlnirea cu un grup de tineri germani, când secretarul de stat și-a lăudat țara pentru că apără...dreptul la prostie. Pentru fostul candidat la Casa Albă, este esențial ca, în numele libertăților politice și religioase, să te lupți pentru dreptul de a fi stupid.

Eliza Francu

Ascultă Download
image
Size: 2.8 Mb

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/un-secretar-stat-american-francofil-paris

Citit 3387 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top