Cum isi stimuleaza Franta economia: 30 de miliarde de euro pentru 200 km de metrou

Pentru a ajuta la cresterea economica, aflata in stagnare, Franta aloca bani pentru investitii majore. Astfel, Parisul isi va completa infrastructura de transport cu 200 de kilometri de metrou si 72 de statii, proiect in care vor fi investiti 30 de miliarde de euro.


Proiectul este programat sa dureze pana in 2030, dar aceasta in conditiile in care infrastructura metroului din Paris este deja de invidiat. Prima parte presupune constructia a 8 kilometri pentru conectarea estului de vest.

Dezvoltarea transportului face parte dintr-un proiect mai mare, denumit "Le Grand Paris" (Marele Paris), initiat de fostul presedinte, Nicolas Sarkozy, pentru imbunatatirea infrastructurii regiunii pariziene. Succesorul sau, Francois Hollande, a extins proiectul, pentru a usura conditiile de trafic, metroul transportand 8,5 milioane de pasageri pe zi, cu 21 la suta mai mult decat in urma cu zece ani, relateaza Bloomberg.

Pe langa imbunatatirea infrastructurii, proiectul va ajuta la cresterea economica a Frantei, aflata in stagnare, prin investitii colaterale si prin reducerea ratei somajului, ajunsa la cel mai inalt nivel din ultimii 13 ani.

Constructia legaturii dintre est si vest ca incepe in 2015 si va fi terminata in 2020, costul fiind estimat la 3,7 miliarde de euro. Astfel, 700.000 de persoane isi vor reduce timpul alocat transportului cu 30 la suta, potrivit SNCF, compania feroviara franceza, care se ocupa de metroul parizian.

Proiectul este sustinut si de companiile care si-au mutat sediile la periferia orasului si care au observat o pierdere a productivitatii din cauza faptului ca angajatii nu mai pot ajunge la timp la serviciu.

Premierul Jean-Marc Ayrault a anuntat, la inceputul lunii martie, ca noul proiect va include si o linie de metrou care sa conecteze suburbiile Parisului. De asmenea, ar trebui sa existe linii care sa ajunga si la aeroportul Orly, precum si o conexiune indirecta spre principalul aeroport, Charles de Gaulle. In prezent, transportul de acolo se poate realiza cu o linie de cale ferata suburbana, insa aceasta este supraaglomerata.

In varianta romaneasca, Magistrala 5 intampina dificultati majore. Dupa ce s-a oprit proiectul din lipsa de bani, la mijlocul lunii martie ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anuntat ca Metrorex va primi 104 milioane de lei pentru continuarea lucrarilor.

In total, Magistrala 5, intre Drumul Taberei si Universitate, ar trebui sa coste 1,292 de miliarde de euro, din care 465 de milioane vin de la Banca Europeana de Investitii.

Bucuresti are, in prezent, 70 de kilometri de metrou si 51 de statii.

Citeste si alte articole pe:  http://www.ziare.com/economie/infrastructura/cum-isi-stimuleaza-franta-economia-30-de-miliarde-de-euro-investiti-in-200-km-de-metrou-in-paris-1226442

Citit 1965 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top