Persoane şi companii din România deţin depozite de circa 100 milioane euro în băncile cipriote

Grecia are cea mai ridicata expunere în Cipru în privinta depozitelor bancare, persoanele si companiile nefinanciare elene detinând economii de 4,7 miliarde euro la bancile cipriote. Marea Britanie, care are doua baze militare în Cipru, figureaza în statisticile BCE cu depozite de 2 miliarde euro. Persoanele si...

Depozitele persoanelor şi companiilor nefinanciare din România în băncile cipriote totalizau la finele anului trecut aproximativ 100 milioane euro, reiese din datele Băncii Centrale Europene (BCE).

Persoanele şi companiile financiare din Bulgaria, Germania, Franţa, Luxemburg şi Malta au în băncile cipriote depozite de aproximativ 100 milioane euro fiecare.

Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană au convenit sâmbătă cu guvernul cipriot un acord de bailout de 10 miliarde euro, care presupune o clauză fără precedent în UE, respectiv o taxă specială asupra depozitelor bancare din statul mediteranean, de până la 9,9%, prin care statul să strângă 5,8 miliarde euro destinate recapitalizării băncilor.

Parlamentul cipriot a respins categoric taxa, iar autorităţile din Cipru şi instituţiile financiare internaţionale caută alternative.

Depozitele bancare din Cipru totalizau la sfârşitul lunii ianuarie 72,1 miliarde euro, potrivit datelor BCE, din care aproximativ o treime reprezintă depozite constituite de bănci, iar restul reprezintă plasamente ale persoanelor fizice, rezidente sau nu, şi depozitele companiilor nefinanciare.

Băncile din zona euro deţin depozite de 10,8 miliarde euro în băncile cipriote, iar gospodăriile şi companiile nebancare au economii de 5,3 miliarde euro pe insulă.

În privinţa ţărilor UE din afara zonei euro, băncile au lichidităţi de 800 milioane euro în instituţiile financiare din Cipru, iar popualaţia şi companiile 2,3 miliarde euro - din care 2 miliarde euro Marea Britanie şi mai mult de 100 milioane euro fiecare în cazul României şi Bulgariei, reiese din datele BCE.

În privinţa persoanelor şi companiilor din afara UE, băncile figurează cu 12,8 miliarde euro în sistemul cipriot, iar entităţile nefinanciare cu 19,2 miliarde euro. Rusia este cel mai mare investitor străin din Cipru şi totodată cel mai important partener financiar.

În România sunt prezente două bănci cipriote, respectiv Bank of Cyprus şi Marfin.

Mediafax

Citeste si alte articole pe:  http://www.ziaruldeiasi.ro//stiri/persoane-si-companii-din-romania-detin-depozite-de-circa-100-milioane-euro-in-bancile-cipriote--2781.html

Citit 2136 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top