CEDO: În ce condiţii ai voie să-i spui preşedintelui: Cară-te imbecilule

Franta a încalcat dreptul la libera exprimare condamnându-l pentru ofensarea lui Nicolas Sarkozy pe barbatul care a agitat, în 2008, o pancarta pe care se putea citi mesajul "Cara-te imbecilule", în cursul unei vizite prezidentiale la Laval, a apreciat ieri CEDO. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a apreciat ca...

Franţa a încălcat dreptul la liberă exprimare condamnându-l pentru ofensarea lui Nicolas Sarkozy pe bărbatul care a agitat, în 2008, o pancartă pe care se putea citi mesajul "Cară-te imbecilule", în cursul unei vizite prezidenţiale la Laval, a apreciat ieri CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a apreciat ca "disproporţionată" aplicarea unei sancţiuni penale, care riscă, în opinia sa, să aibă "un efect disuasiv asupra intervenţiilor satirice care pot contribui la dezbaterea unor probleme de interes general".

În august 2008, pe traseul preşedintelui Republicii de la vremea respectivă, aflat în vizită la Laval, Herve Eon a afişat o pancartă pe care se putea această insultă. Acest activist de stânga prelua insulta ("Casse-toi pov'con", în franceză) proferată cu doar câteva luni mai înainte de către şeful statului, Nicolas Sarkozy, la Salonul Agriculturii, la adresa unui vizitator care a refuzat să dea mâna cu el, spunându-i "ah, nu, nu mă atinge". Parchetul a decis să îl cerceteze pentru ofensarea şefului statului, iar justiţia l-a condamnat, în noiembrie 2008, la plata unei "amenzi simbolice" în valoare de trei euro, cu suspendare, după ce parchetul a solicitat să i se aplice o amendă în valoare de 1.000 de euro. Hotărârea a fost confirmată în apel, iar Eon nu a obţinut o casare.

În opinia CEDO, expresia respectivă este "literalmente ofensatoare la adresa preşedintelui Republicii", dar ea nu constituie, totuşi, "un atac personal gratuit". Judecătorii apreciază că este vorba mai degrabă despre o critică "de natură politică" din partea acestui activist de stânga, căreia un politician i se expune în mod "inevitabil şi conştient". Reluând expresia utilizată de către preşedinte-însuşi, Herve Eon a "optat pentru un registru satiric", a adăugat Curtea.

Citeste si alte articole pe:  http://www.ziaruldeiasi.ro//stiri/cedo-in-ce-conditii-ai-voie-sa-i-spui-presedintelui-cara-te-imbecilule--1978.html

Citit 2104 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top