GALERIE FOTO: Prima zi la Salonul de Carte

GALERIE FOTO: Prima zi la Salonul de Carte

Salonul de carte de la Paris a fost inaugurat joi 21 martie, iar momentul simbolic al serii a fost prezenţa la Salon a preşedintelui francez. Inconjurat de responsabili culturali şi de notabilităţi, urmărit de o cohortă de ziarişti, fotografiat de zeci de ori pe secundă, François Hollande a vizitat mai multe standuri şi s-a oprit şi la standul României.

Agenţiile de presă fraceze subliniază că şeful statului, însoţit de ministra culturii Aurélie Filippetti, şi-a petrecut în jur de două ore la Salon, un gest de mare importanţă pentru sectorul editorial. Cu atît mai mult cu cît predecesorul său, Nicolas Sarkozy, în cei cinci ani cît s-a aflat la putere nu şi-a găsit timp pentru a vizita Salonul Cărţii. François Hollande s-a oprit la standurile mai multor edituri, el însuşi fiind de fapt autor de eseuri şi discursuri politice publicate de editurile Stock, Laffont, Cherche-Midi şi Stock. Despre François Hollande se spune că are umor, iar în această privinţă el nu s-a dezminţit nici ieri seară. Cînd, la editura Lattès, i s-a oferit o carte intitulată "Atelierul miracolelor", François Hollande a spus "este exact de ceea ce am nevoie". Fără îndoială o aluzie la problemele cu care este confruntat guvernul socialist pe tărîm economic în special.  

Printre noutăţile vizibile anul acesta la Salonul de carte de la Paris: organizarea unui stand culinar şi accentul pus pe noile modalităţi de producţie şi de difuzare a cărţilor electronice. De altfel acest ultim sector este reprezentat de aproximativ 30 de expozanţi. Salonul va găzdui şi un Seminar internaţional al cărţii numerice, organizat de Forumul Internaţional al Publicaţiilor Digitale. Această structură (International Digital Publishing Forum) este o asociaţie americană care acţionează pentru dezvoltarea şi promovarea ediţiei electronice, precum şi pentru unificarea standardelor de lectură numerică. In 2011 Congresul Mondial al acestui forum s-a ţinut la New York, în 2012 la Toyo, iar anul acesta, pe 25 martie, se va ţine la Salonul de Carte de la Paris.

De notat însă o absenţă anul acesta la Salon: gigantul american al ediţiei electronice şi al difuzării pe Internet, Amazon. Există opinia că absenţa ar fi motivată de proasta imagine a firmei în Europa. Cotidianul Le Figaro consideră că Amazon este perceput ca un fel de "căpcăun" care devoră piaţa editorială în detrimentul librarilor şi mai ales în detrimentul micilor librari. In 2007, de altfel, Sindicatul librarilor francezi a intentat un proces firmei americane. In Marea Britanie a fost lansată anul trecut şi o operaţiune intitulată "Boicotaţi Amazon". Iniţiatorul campaniei este o publicaţie din categoria aşa numită "etică" şi ea acuză gigantul american că este o intreprindere care practic nu plăteşte impozite. In Franţa, ministra culturii Aurélie Filippeti a criticat cu severitate site-ul creat de Jeff Bezos. Intrucît firma nu respectă de fapt legea franceză a preţului unic al cărţii, există riscul ca ea să "ucidă" reţeaua de librari independenţi din Franţa, a spus ministra culturii.

Poze de la inaugurarea salonului de carte de la Paris. Fotografii realizate de Andra Bădulescu.

Citit 2351 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top