Barcelona - oraşul invitat în mod oficial la Salonul Cărţii de la Paris

Barcelona - oraşul invitat în mod oficial la Salonul Cărţii de la Paris

Salonul de carte de la Paris a iniţiat doar în urmă cu trei ani această formulă, de a  acorda statutul de invitat de onoare nu doar unei ţări ci şi unui oraş avînd o mare tradiţie culturală şi literară.


Barcelona - oraşul invitat în mod oficial la Salonul Cărţii de la Paris

Mulţi dintre aceşti autori vin cu romane în care personajul principal este de fapt chiar oraşul lor. Sebastià Alzamora, de exemplu, a publicat în Franţa, la Editura Actes Sud, un roman intitulat "Memento Mori", considerat un "thriller" contemporan avînd ca fundal Barcelona în anii războiului civil. Un comisar încearcă de fapt să dezlege enigma unor asasinate care par comise de… un vampir.

Un alt autor, Marc Pastor, într-un roman intitulat "Femeia cea rea", este atras şi el de aceleaşi frisoane şi îi duce pe cititori în cartierele rău famate ale Barcelonei la începutul secolului trecut, personajul principal fiind o criminală maniacă. Povestea este de altfel inspirată dintr-un fapt divers care a marcat oraşul în 1912.

Albert Sanchez Pinol îşi prezintă la Paris un roman intitulat "Pielea rece", care a avut un enorm succes în Spania, dar şi un roman istoric, "Victus", în care este narat un eveniment care a început în 1714 cînd Barcelona a fost asediată timp de 13 luni, pe fond de război de secesiune în Spania… 

Putem spune că oraşul Barcelona şi întregul spaţiu catalan au o mare putere de fascinaţie în Franţa dar şi în Europa. Barcelona este una din destinaţiile turistice şi culturale de prim ordin ale spaţiului mediteranean, şi cine spune Barcelona spune Gaudi dar spune şi Dali. Acest imens arhitect novator care este Antonio Gaudi şi-a pus amprenta asupra oraşului mai mult decît orice al artist. Barcelona a avut însă în ultimile decenii o extraordinară evoluţie, a cunoscut o veritabilă efervescenţă în materie de creaţie artistică şi arhitecurală, iar scriitorii ei s-au impus treptat în Spania dar şi în lume.

Un nume celebru rămîne Carlos Ruiz Zafón. Deşi el scrie în spaniolă şi nu în catalană, în romanele sale el evocă oraşul Barcelona, unde de altfel s-a născut. Cartea sa "Umbra vîntului" s-a vîndut în lume în peste 10 milioane de exemplare. In prezent el trăieşte la Los Angeles şi încearcă să se impună şi ca scenarist la Hollywood.

De altfel romanele sale sunt scrise într-un ritm alert care aminteşte stilul cinematografic. Iată ce spunea el într-un interviu despre Barcelona: "De fapt, Barcelona mea, Barcelona cărţilor mele, este o lume stilizată care exploră aspectul cel mai sumbru al istoriei sale şi al personalităţii sale, pur şi simplu pentru că este universul meu literar. Barcelona este un oraş sublim, complex. Ca şi Parisul, este un oraş vechi, pierdut în mai multe straturi de memorie, şi care are o faţă obscură, plină de poveşti secrete".

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/barcelona-orasul-invitat-mod-oficial-salonul-cartii-paris

Citit 2152 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top