Cinema - romanul Spuma zilelor de Boris Vian adaptat pentru ecran

credit foto: allocine.fr

Pe 24 aprilie urmază să iasă pe ecrane în Franţa un film foarte aşteptat, este vorba de "Spuma zilelor" după celebrul roman cu acelaşi nume al  scriitorului francez Boris Vian, apărut în 1947.

Regia filumuli este semnată de Michel Gondry care a recurs la ajutorul unei pleiade de staruri pentru a turna acest film, cum ar fi Romain Duris, Audrey Tautou, Omar Sy… Regizorul şi-a asumat deci anumite riscuri întrucît romanul este un veritabil monument al literaturii franceze. Boris Vian abordează o mulţime de teme în această carte: dragostea, banii, gloria, autoritatea, pasiunea intelectuală, jazz-ul… Boris Vian avea o viziune tristă asupra lumii şi a societăţii, dar considera că oamenii se pot salva prin jazz. El însuşi a fost de altfel un mare amator de jazz şi cîntăreţ de jazz de asemenea.

Unul dintre personaje se numeşte Jean-Sol Partre (aluzie bineînţeles la Jean-Paul Sartre).  S-ar părea că filmul, care a beneficiat de un buget de 19 milioane de euro, este plin de efecte speciale şi mecanice (dat fiind că şi în carte Boris Vian evocă tot felul de invenţii: "un pianocktail", de exemplu, este un pian care la fiecare notă produce un nou cocktail). Ieşirea acestui film pe ecrane a fost o excelentă ocazie pentru reeditarea romanului, deci celor care nu vor fi încîntaţi de film librăriile le propun să citească, sau să recitească romanul, care a entuziasmat pînă acum mai multe generaţii de cititori.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/cinema-romanul-spuma-zilelor-boris-vian-adaptat-ecran

Citit 2272 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top