Varujan Vosganian, despre industria siderurgica: Romania, Franta, Belgia, Luxemburg si Polonia

Cateva tari producatoare de otel, Romania, Franta, Belgia, Luxemburg si Polonia, au propus realizarea unui plan de actiune privind sprijinirea industriei siderurgice, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, intr-o conferinta de presa. Potrivit acestuia, planul va fi prezentat statelor membre in luna iunie si va viza masuri precum...

Cateva tari producatoare de otel, Romania, Franta, Belgia, Luxemburg si Polonia, au propus realizarea unui plan de actiune privind sprijinirea industriei siderurgice, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, intr-o conferinta de presa. Potrivit acestuia, planul va fi prezentat statelor membre in luna iunie si va viza masuri precum reevaluarea costurilor cu energia, reducerea evaziunii fiscale, reglementari privind exporturile de fier, reconversia fortei de munca si inghetarea regimului fiscal, a afirmat Vosganian. Intrebat daca exista pericolul ca ArcelorMittal sa renunte la activitatea din Romania, Vosganian a spus ca nu are semnale in acest sens. Insa, acesta problema se pune la nivel european. "Discutia cu ArcelorMittal este in plan eruopean in privinta pericolului de a parasi Europa. Acesta este si motivul pentru care facem acest plan de actiune. Acest plan de actiune este pentru a ramane in Europa", a precizat ministrul economiei.

Planul de actiune se afla la nivel de document de lucru. Va fi prezentat ministrilor de industrie din UE in luna iunie, dupa care va fi supus dezbaterii Comisiei Europene. Masurile de stimulare a industriei siderurgice necesita in plan european un consens", a precizat Vosganian.

"Sunt solutii pe care Romania nu le poate lua singura, precum regimul vamal, masurile fiscale. Am propus, ca tari producatoare, inghetarea regimului fiscal, adica asumarea tuturor statelor ca nu vor lua de masuri fiscale care sa conduca la cresterea impozitarii industriei siderurgice. Vom face o structura a costurilor in UE si vom evalua costurile in tarile terte, corelate cu cheltuielile de mediu si pentru energia regenerabila", a spus Vosganian. Acesta a preczat ca trebuie luate masuri de recuperare a costurilor incorporate in fierul vechi atunci cand acesta este exportat."Cand exportam in tari terte fierul vechi, trebuie sa recuperam costurile pe care le-am incorporat in aceste produse. Este normal ca tara care exporta fier vechi sa isi recupereze costurile incorporate", a precizat ministrul economiei.

Potrivit acestuia, o propunere este ca sa existe un pret minim atat la export, cat si la import. "La export sa aiba in vedere costurile inglobate in producerea materialului iar la import sa aiba in vedere costurile din UE. Daca UE obliga ca fiecare instalatie sa aiba, spre exemplu, anumite filtre si mareste costurile, cand primim produse din exterior, se va analiza ciclul de viata si se vor calcula si costurile", a mai afirmat Vosganian.

"Sunt tarile scandinave si anglosaxone care nu doresc modificarea ajutorului de stat. Altele, cum este si Romania, doresc o flexibilitate a legislatiei"

Premierul Victor Ponta s-a intalnit vineri cu patronul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, in centrul discutiilor fiind pretul la energia electrica si certificatele verzi, precum si pozitia Romaniei la Consiliul European din iunie, unde se vor discuta problemele din sectorul energetic.

Discutiile pe care le poarta premierul Ponta cu presedintele companiei ArcelorMittal, Lakshmi Mittal au fost legate de solicitarile facute in ultima perioada de oficialii combinatului galatean."In contextul analizei privind activitatea grupului in Europa, au fost discutate unele propuneri privind cresterea eficientei activitatii la ArcelorMittal Galati, intre care solutii de optimizare a costurilor de productie", au confirmat oficialii Guvernului in jurul orei 14. Intr-un interviu acordat HotNews.ro in 30 aprilie, Varujan Vosganian declara ca ArcelorMittal are "cateva solicitari privind taxa de cogenerare, privind certificatele verzi si reteaua de distributie electrica din incinta Combinatului. Noi am zis "OK", daca noi satisfacem aceste cerinte, ce faceti dumneavoastra? Si ei au spus: Daca dumneavoastra faceti asta, noi mai facem un furnal si marim capacitatea cu un milion de tone. Am avut o discutie si cu primul-ministru  si este o modalitate de a rezolva punctual anumite chestiuni care au mare impact asupra economiei", a spus atunci Vosganian.

"Lakshmi Mittal a prezentat evolutiile privind industria otelului si preocuparile grupului ArcelorMittal pentru asigurarea unui viitor sustenabil al acestei industrii in Europa si in mod particular in Romania. In contextul analizei privind activitatea grupului in Europa, au fost discutate unele propuneri privind cresterea eficientei activitatii la ArcelorMittal Galati, intre care solutii de optimizare a costurilor de productie. 

 Presedintele ArcelorMittal a exprimat speranta ca mediul investitional din Romania isi va pastra atractivitatea si ca vor putea fi identificate solutii sustenabile, in mod special, in domeniul energiei.  Primul-ministru Victor Ponta a afirmat sprijinul Guvernului roman pentru o activitate eficienta si pe termen lung a grupului ArcelorMittal in Romania, precum si interesul Romaniei de a consolida atributele sale competitive privind investitiile straine, in particular in domeniul industriei siderurgice", au transmis oficialii Guvernului in jurul orei 14.

Citeste si alte articole pe:  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-14822210-varujan-vosganian-despre-industria-siderurgica-romania-franta-belgia-luxemburg-polonia-propun-plan-actiune-privind-otelul-acest-plan-acest-plan-actiune-are-scop-ramanerea-arcelormittal-europa.htm

Citit 3356 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top