Noul bolnav al Europei: Uniunea Europeană

Între 2012 si 2013, sustinerea fata de proiectul european a scazut de la 60 la suta la doar 45 la suta, respectiv 15 puncte. Franta a înregistrat cea mai puternica scadere (19 puncte, respectiv 41 la suta opinii favorabile). Aceasta este de 14 puncte în Spania (46 la suta), o tara extrem de afectata de criza, si de 8 puncte...

Susţinerea faţă de UE şi faţă de integrarea economică europeană este în scădere netă în numeroase ţări din cauza crizei, potrivit unei anchete realizate de centrul de cercetare american Pew.

Între 2012 şi 2013, susţinerea faţă de proiectul european a scăzut de la 60 la sută la doar 45 la sută, respectiv 15 puncte. Franţa a înregistrat cea mai puternică scădere (19 puncte, respectiv 41 la sută opinii favorabile). Aceasta este de 14 puncte în Spania (46 la sută), o ţară extrem de afectată de criză, şi de 8 puncte în Germania (60 la sută), dar doar de 1 punct în Italia (58 la sută), potrivit studiului intitulat "Noul bolnav al Europei: Uniunea Europeană".

În ţările în care nivelul de susţinere era deja scăzut acesta a continuat să se reducă: Grecia a ajuns la 33 la sută (o scădere de 4 puncte) şi Marea Britanie la 43 la sută (2 puncte). Singura ţară în care cota UE a înregistrat o creştere este Cehia (plus 4 puncte, respectiv 38 la sută).

 

Francezii s-au îndepărtat cel mai tare de proiectul european

 

Fenomenul este identic pentru susţinerea integrării economice a Europei, Pew amintind că aceasta este la originea construcţiei europene. Susţinerea, deja slabă, înregistrează o nouă scădere în decurs de un an, ajungând de la 34 la sută la 28 la sută. Şi în acest caz Franţa se distinge cu o scădere de 14 puncte (22 faţă de 36 la sută), urmată de Italia (11 puncte, respectiv 11 la sută opinii favorabile), Spania (9 puncte, respectiv 37 la sută), Grecia (7 puncte, 11 la sută) şi Polonia (7 puncte, 41 la sută). Doar Germania rămâne la un nivel mai mare de 50 la sută, în pofida unei scăderi de 5 puncte. "Criza economică ce se prelungeşte a creat forţe centrifuge care au divizat opinia publică, separând francezii de germani şi germanii de toţi ceilalţi", potrivit Pew. "Ţările din sud, Spania, Italia şi Grecia se îndepărtează din ce în ce mai mult din cauza frustării lor faţă de Bruxelles, Berlin şi ceea ce percep drept nedreptatea sistemului economic". Acest studiu a fost realizat în martie pe un eşantion format din 7.646 de persoane din opt ţări membre UE (Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, Grecia, Polonia şi Cehia).

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de IRES, peste 60% dintre români sunt optimişti în privinţa viitorului Uniunii Europene. Aceasta este percepută negativ de 26% din români, în timp ce 21% au o percepţie neutră. De asemenea, 74% din români consideră că e un lucru bun că România este membră UE, iar numai 22% consideră că este o realitate negativă. Circa două treimi (65%) consideră că România beneficiază de pe urma aderării la UE, iar 33% sunt de părere că ţara noastră nu iese în avantaj datorită aderării.

 

 Britanicii ar putea avea un referendum privind ieşirea din UE

 

Premierul conservator David Cameron a încercat ieri să dezamorseze tensiunile eurosceptice care îi afectează partidul, înscriind într-un proiect de lege promisiunea de a convoca un referendum asupra apartenenţei Marii Britanii la UE la orizonul lui 2017. Acest text, prezentat de partidul conservator, este sortit, se pare, unui eşec în Parlament, din cauza opoziţiei laburiştilor, dar şi a liberal-democraţilor, membri ai coaliţiei guvernamentale şi eurofili. Însă acest proiect de lege "va permite să existe o dezbatere în Camera Comunelor şi un vot" asupra acestui subiect, a declarat ministrul de Externe William Hague. Proiectul va demonstra voinţa lui David Cameron de a organiza un referendum şi de a încerca să dezamorseze tensiunile din cadrul partidului său, afectat de disensiuni cu privire la Europa încă de la începutul anilor '80. Alarmată de succesul electoral al partidului populist şi antieuropean UKIP, aripa eurosceptică din cadrul Partidului Conservator îi creează, în prezent, dificultăţi lui David Cameron. Ea cere ca un referendum asupra UE să aibă loc în curând sau vrea să obţină cel puţin garanţii cu privire la organizarea acestuia, considerând prea vagi promisiunile şefului Guvernului. Acesta a anunţat în ianuarie că vrea să renegocieze, mai întâî, termenii apartenenţei Marii Britanii şi să organizeze, ulterior, în cazul în care este reales, în 2015, un referendum la orizontul lui 2017 asupra acestui subiect.

Citeste si alte articole pe:  http://www.ziaruldeiasi.ro//stiri/noul-bolnav-al-europei-uniunea-europeana--9213.html

Citit 2235 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top