Franta, elevul repetent al Europei?

Franta este elevul cel mai slab al Europei, complacandu-se intr-un status quo nefast pentru uniune in intregime, sunt de parere analistii de la Institutul Peterson pentru Economie, din Washington, care i-au consacrat tarii un intreg studiu....

Franta este elevul cel mai slab al Europei, complacandu-se intr-un status quo nefast pentru uniune in intregime, sunt de parere analistii de la Institutul Peterson pentru Economie, din Washington, care i-au consacrat tarii un intreg studiu.

Timp de doua decenii, Franta nu a reusit sa-si reformeze economia, pasand puterea de a cere reforme in alte state din zona euro catre Berlin si Banca Centrala Europeana (BCE), se arata in studiul Institutului Peterson.

Intre timp, presedintele Francois Hollande nu a reusit sa ia masuri pentru stoparea declinului in care se afla Franta de la adoptarea Tratatului din Maastricht, in 1992. Nici presedintii anteriori, Jacques Chirac sau Nicolas Sarkozy, ce tineau de centru dreapta, nu au reusit acest lucru, iar socialistul Hollande nu pare sa aiba vointa politica sa puna capat intereselor care blocheaza reforma. Astfel, atat dreapta, cat si stanga, se complac in situatia data, fiindu-le teama si de faptul ca protestele ar putea bloca, oricum, orice reforma.

Sindicatele, reprezentantii bugetarilor si ale industriilor protejate apeleaza la sentimentul national pentru a-si promova interesele politice si economice si pentru a scoate lumea in strada. Are de suferit, insa, competitivitatea, pe masura ce aparatul public este in crestere, precum si rata somajului, datoriile si deficitul, apropiindu-se de niveluri periculoase pentru tara.

Nefiind capabila sa adune vointa politica pentru a efectua reformele, in absenta unei crize acute, Franta este, totusi, asemenea unei tari de la periferia zonei euro, cu exceptia faptului ca nu a ajuns intr-o situatie atat de proasta precum Grecia, Portugalia, Irlanda sau Spania si Italia.

Beneficii pe "spinarea" Germaniei

Cu siguranta, Franta nu este, deocamdata, intr-o situatie disperata. A reusit sa evite dezechilibrele majore dupa adoptarea monedei euro, spre deosebire de alte state. De asemenea, nu are istoricul Italiei in domeniul cheltuielilor guvernamentale fara rost si se bucura de o infrastructura de prima mana.

Daca s-ar confrunta cu o criza, este de neconceput ca Germania si BCE sa nu sara in ajutorul sau. Astfel, in ciuda diferentelor dintre competitivitatea, somajul si datoriile din Franta si din Germania, Franta se va bucura, in continuare, de dobanzile mici pe care le plateste si Germania pe pietele financiare.

In lipsa presiunii pietelor financiare, insa, situatia Frantei va ramane la fel, dobanzile nefiind corelate cu fundamentele economice ale tarii.

Problema tarii nu este, prin urmare, un atac speculativ, ci un declin lent, dar constant.

Guvernul lui Hollande continua sa blocheze investitiile straine in Franta. Un exemplu recent este chiar gigantul Yahoo, care a dorit sa preia compania franceza Dailymotion, insa tranzactia a fost oprita.

Pe de alta parte, presedintele francez a implementat noi reglementari in piata muncii, acceptate de partenerii sociali, si a promis si reforma sistemului de ajutoare sociale, in acest an.

Acestea, insa, nu vor scoate Franta din impas si, cu singuranta, nu vor castiga respectul Berlinului. Din aceasta cauza, integrarea mai puternica in cadrul zonei euro, din punct de vedere fiscal si politic, va fi amanata pe termen nedefinit.

Mai important, insa, este faptul ca inabilitatea Frantei de a se reforma pune Europa in dificultate, fiind a doua cea mai mare economie din zona euro, conchide studiul.

Citeste si alte articole pe:  http://www.ziare.com/economie/zona-euro/franta-elevul-repetent-al-europei-1234594

Citit 2245 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top