Burqa, la judecata Marii Camere a CEDO

Burqa, la judecata Marii Camere a CEDO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului e în faţa unui dosar mai delicat, motiv pentru care în mod excepţional a apelat la Marea Cameră pentru un verdict : este vorba de cazul unei tinere musulmane din Franţa care a dat în judecată statul pentru interzicerea purtării vălului integral, burqa, în spaţiile publice.

 

 

În mod normal, o astfel de plângere se judecă de către un complet de şapte judecători CEDO însă aceştia au decis în unanimitate că decizia ar trebui să fie luată direct de către Marea Cameră a CEDO, dat fiind faptul că e vorba de un subiect extrem de delicat. Dosarul va fi analizat în cadrul unei audieri publice în toamnă iar decizia Marii Camere va fi definitivă, ceea ce înseamnă că statul francez riscă să se găsească într-o situaţie dificilă dacă va pierde.

Femeia care a dat în judecată Franţa susţine că legea prin care s-a interzis folosirea în public a vălului islamic, în vigoare din 11 aprilie 2011, ar încălca mai multe principii ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului : mai precis ar fi vorba de încălcarea dreptului la « libertatea de exprimare », a dreptului « la libertatea gândirii, conştiinţei şi a religiei » şi a dreptului privind « respectarea vieţii private şi de familie » dar şi de încălcarea articolului care « interzice discriminarea ».

Autoarea plângerii, o franţuzoaică de religie musulmană născută în 1990, susţine că poartă burqa « pentru a-şi respecta credinţa, cultura şi convingerile personale », « nu pentru a crea neplăceri altora, ci pentru a fi în acord cu ea însăşi ».

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/burqa-judecata-marii-camere-cedo

Citit 2238 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top