Franţa are un nou presedinte - François Hollande (51,6%)

Franţa are un nou preşedinte. Socialistul François Hollande se va instala la Palatul Élysée după ce a primit 51,6 la sută din voturi, potrivit rezultatelor oficiale, după numărarea a peste 90 la sută din buletine. Nicolas Sarkozy, care şi-a recunoscut înfrângerea, devine al doilea preşedinte învins după un prim mandat, în istoria celei de-a cincea republici franceze.

Zeci de mii de simpatizanţi ai stângii şi-au dezlănţuit bucuria îndată după închiderea urnelor, când s-a anunţat victoria favoritului lor. François Hollande şi-a susţinut primul discurs după victorie la Tulle, unde a fost primar vreme de 8 ani.

În acest timp, pe chipurile suporterilor lui Nicolas Sarkozy se putea citi dezamăgirea. Îndată după anunţarea primelor estimări, preşedintele în funcţie şi-a recunoscut eşecul.

În acelaşi timp, susţinătorii stângii şi ai lui Hollande se îndreptau spre Piaţa Bastiliei din Paris, pentru marea sărbătoare a victoriei.

Hollande le-a mulţumit din nou alegătorilor şi a afirmat că victoria sa anunţă o schimbare politică în întreaga Europă.

Hollande a fost felicitat, prin telefon, de preşedintele Barack Obama şi de cancelarul Angela Merkel, care refuzase să-l primească în timpul campaniei.

Analiştii cred că, sub influenţa noii puteri de la Paris, Uniunea Europeană va pune accentul mai mult pe creştere şi nu pe austeritate. Deocamdată, rezultatele electorale din Franţa şi Grecia au făcut să scadă cursul euro la bursele asiatice.

România are "pile" în noua administraţie din Franţa: Pierre Moscovici, 54 de ani, şeful de campanie a lui Francois Hollande, noul preşedinte al Franţei, este pe jumătate român, scrie Mediafax.

Tatăl său, Serge Moscovici, profesor de psihologie socială, s-a născut la Brăila într-o familie de evrei în 1925 şi a fost membru în ilegalitate al Partidului Comunist Român. El a plecat din România în Franţa în 1948.

Pierre Moscovici cunoaşte foarte bine România, fiind chiar raportor al Parlamentului European pentru aderarea României la Uniunea Europeană înainte de 2007. El chiar a declarat la un moment dat în Parlamentul european că se simte "pe jumătate român".

Pierre Moscovici a studiat la ENA - Ecole Nationale D'Administration, şcoala de elită a administraţiei franceze, unde i-a fost profesor chiar Dominique Strauss-Kahn. Din 1997 până în 2002 a fost Ministru pentru Afaceri Europene în guvernul Lionel Jospin. În 2004 a fost ales vicepreşedinte al Parlamentului European.

Sursa: antena3.ro

Citit 1799 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top