Polemicǎ în jurul unui dosar. Revista Valleurs Actuelles: „Roms - L’overdose”

credit foto: meltybuzz.fr

In Franţa o nouǎ polemicǎ legatǎ de romi şi de politica autoritǎţilor faţǎ de taberele ilegale este alimentatǎ de un dosar publicat de revista Valleurs Actuelles. „Roms - L’overdose” este titlul care apare pe prima paginǎ a revistei. Partidul Socialist Francez considerǎ cǎ modul în care revista de dreapta abordeazǎ sub...

 

Tonul reportajelor şi articolelor publicate de revista Valleurs Actuelles este mai mult decît critic, este vehement. Chiar şi modul în care a fost conceputǎ prima paginǎ are ceva „marţial”: pe fond negru apare scris cu litere mari, galbene tilul principal: ROMS L’OVERDOSE (pe care l-am putea traduce prin „Romi, supra-dozǎ”). Mai putem vedea pe aceastǎ primǎ paginǎ imaginea unei tabere de romi plinǎ de caravane, imagine peste care apare oarecum placat un fel de semn de circulaţie, un cerc roşu în interiorul cǎruia este desenatǎ o caravanǎ neagrǎ dar care este baratǎ  tot cu roşu.

In orînduirea mediaticǎ în care trǎim imaginile vorbesc uneori mai mult decît cuvintele. Revista (consideratǎ de unii comentatori drept o publicaţie a dreptei „decomplexate”) pare sǎ publice mai degrabǎ un manifest anti-romi decît o analizǎ obiectivǎ şi „depasionatǎ” a situaţiei acestora şi a problemelor (reale) pe care cei aproximativ 20 000 de romi le suscitǎ în Franţa. Iatǎ cum începe dosarul care se etaleazǎ pe 7 pagini şi se încheie cu un interviu al deputatului Christian Estrosi, primar al oraşului Nisa. Citez: „Flagel. Abandonatǎ de autoritǎţile publice, redusǎ la tǎcere de imperativele corectitudinii politice, Franţa suportǎ o invazie a comunitǎţii nomade (gens de voyage), majoritatea acestor oameni provenind din România şi Bulgaria. Intr-un moment cînd, pe întîi ianuarie anul viitor, aceste ţǎri urmeazǎ sǎ fie integrate în spaţiul Schengen”, francezii spun: destul!”

Realizatorii dosarului publicat de revista sǎptǎmînalǎ Valleurs Actuelles considerǎ cǎ pot argumenta aceastǎ luare de poziţie şi publicǎ rezultatele unui sondaj în virtutea cǎruia 7 francezi din 10 se declarǎ preocupaţi de prezenţa romilor, iar 80 la sutǎ dintre francezi afirmǎ cǎ nu doresc sǎ fie vecini cu o tabǎrǎ de romi.

Intr-un reporaj realizat în zona oraşului Nantes este citat un francez care declarǎ cǎ iniţial a vrut sǎ-i ajute pe romi dar dupǎ patru ani de eforturi şi-a schimat definitiv pǎrerea. Iatǎ ce mai mǎrturiseşte el: „Personal, am fost foarte mulţumit de sosirea romilor în cartierul nostru. Doream sǎ-i ajut pe aceşti oameni stigmatizaţi, sǎ descopǎr cultura lor nomadǎ cu muzica lor, cu oamenii lor liberi, cu femeilor lor cu fuste multicolore... Dar, apoi, dupǎ patru ani de vecinǎtate cu ei, mi-am cumpǎrat o puşcǎ...”

Ceea ce emanǎ, ca o concluzie, din acest reportaj este cǎ romii nu doresc sǎ se integreze în societatea francezǎ şi cǎ nici mǎcar nu-i respectǎ pe francezi.

Intr-un articol semnat de Floriane Dumazert se aratǎ cǎ Franţa ar fi, pentru romi, un fel de „ţarǎ a fǎgǎduinţei”. Citez din articol: „Venind în Franţa, romii cautǎ în primul rînd sǎ profite de legislaţia sa socialǎ. Franţa este, la acest capitol, statul cel mai generos din Europa”.

Revista Valleurs Actuelles îi mai cere opinia şi deputatului conservator Christian Estrosi, primar al Nisei care considerǎ cǎ problemele puse de romi ar putea fi soluţionate în Franţa nu prin excluderea României şi a Bulgariei din spaţiul Schengen ci... prin ieşirea Franţei din acest spaţiu de liberǎ circulaţie. Despre primarul oraşului Nisa mai aflǎm cǎ a elaborat un „ghid practic de luptǎ împotriva romilor” destinat celor 3500 de primari ai Franţei care, potrivit opiniei sale, au probleme cu romii şi descoperǎ cǎ sunt total „neajutoraţi” în faţa respectivelor probleme, în special în faţa ocupǎrii ilegale ale unor terenuri, dar şi în faţa delicvenţei şi a riscurilor sanitare care apar din cauza romilor.

Partidul Socialist Francez a reacţionat la acest dosar printr-un comunicat din care citez: „Revista Valleurs Actuelles pune pe prima paginǎ un titlu nedemn care incitǎ la violenţe xenofobe împotriva unei categorii a populaţiei. Valorile dezgustǎtoare vehiculate prin acest demers nu au nimic actual, ele sunt anti-republicane”. Partidul Socialist, care se reuneşte week-end-ul acesta în localitatea La Rochelle pentru tradiţionala sa universitate de varǎ, mai promite în context lansarea unei ofesnive împotriva extremei-drepte.

De notat cǎ între timp revista Valeurs Actuelles a reacţionat la comunicatul socialiştilor şi ameninţǎ cu o plîngere în justiţie pentru calomnie şi intimidare. Redacţia revistei afirmǎ cǎ respectivul dosar este destinat sǎ atragǎ atenţia asupra unei probleme de fond pe care guvernul socialist nu este capabil sǎ o rezolve, şi nu sǎ stigmatizeze o populaţie.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol-special-paris-43605-polemica-jurul-unui-dosar-revista-valleurs-actuelles-roms-loverdose

Citit 2219 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top