Cu „tuk-tuk-ul” prin Paris

Cu „tuk-tuk-ul” prin Paris

Un nou mijloc de locomoţie a apǎrut în ultimii ani în zonele turistice ale Parisului. I se spune „tuk-tuk”, are mult succes şi provine de fapt din... Thailanda.

 

Ce nu inventeazǎ omul pe fond de crizǎ şi de şomaj! Greu de spus cine a avut primul ideea de a transplanta acest vehicul thailanez la Paris, dar totul a început în 2011. Atunci au putut fi vǎzute primele „tuk-tuk-uri” pe bulevardele capitalei farnceze. Intre timp numǎrul lor a crescut iar poliţia constatǎ cǎ nu existǎ nici o legislaţie de naturǎ sǎ încadreze funcţionarea lor.

Agenţia France Presse relateazǎ cazul unui „şofer” de „tuk-tuk” care şi-a cumpǎrat vehiculul cu 9000 de euro şi care reuşeşte sǎ cîştige între 90 şi 110 euro pe zi transportînd turişti de colo-colo. Aceasta în zilele cînd nu este amendat, pentru cǎ uneori trebuie sǎ achite între 35 şi 135 de euro întrucît... nu are voie sǎ „vîneze” turişti pe arterele publice.

De fapt, aceşti intreprinzǎtori profitǎ de un vid juridic dar sunt şi victimele sale uneori. In Franţa numai taxiurile au dreptul sǎ staţioneze în mod oficial pe strǎzi în aşteptarea unui client. Iar şoferii de taxi parizieni nu vǎd cu ochi buni aceastǎ nouǎ formǎ de concurenţǎ, şoferii de „tuk-tuk” sau apariţia unor „velo-taximetre”. Acestea din urmǎ sunt cam între 150 şi 200 pe strǎzile Parisului propunînd curse taxate între 5 şi 15 euro...

Revenind la vehicolul cu parfum asiatic numit „tuk-tuk”, mai putem spune cǎ el este condus de persoane care deţin de fapt un permis de şofer, dar numai titularii unui permis de motocicletǎ pot obţine o autorizaţie de a transporta persoane pe vehicule cu douǎ sau trei roţi (de notat cǎ în Franţa se dezvoltǎ şi o reţea de moto-taxiuri).

Iatǎ de ce poliţiştii care-i controleazǎ pe posesorii de „tuk-tuk-uri” nu prea ştiu cum sǎ procedeze în prezent cu aceste ciudǎţenii asiatice în cǎutare de integrare în Oraşul Luminilor.   

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol-special-paris-43581-tuk-tuk-ul-paris

Citit 2100 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top