Franţa: trebuie interzis vălul islamic în universitǎţi?

credit foto: leparisien.com

In Franţa are loc o dezbatere, uneori cu accente polemice, despre interzicerea voalului islamic în universitǎţi. Aceastǎ mǎsurǎ a fost cerutǎ la începutul lunii august de Înaltul Consiliu al Integrǎrii. Ea va fi analizatǎ acum de o instanţǎ care observǎ respectarea laicitǎţii în spaţiul public.

 

Franţa este prin excelenţǎ o ţarǎ a toleranţei, iar acest concept revine deseori în discursurile oamenilor politici. Pe de altǎ parte nu poate fi ignorat faptul cǎ existǎ o presiune a domeniului religios asupra spaţiului republican: este ca şi cum convingerile religioase ar testa fundamentele fermitǎţii laice republicane, iar atunci cînd descoperǎ fisuri se infiltreazǎ în ele.

In 2004 Franţa s-a dotat cu o lege prin care a fost interzisǎ afişarea semnelor religioase ostentatorii în şcoli. Prevederile acestei legi nu vizeazǎ însǎ şi universitǎţile unde, potrivit unor observatori, numǎrul studentelor care poartǎ voalul islamic este din ce în ce mai mare. De fapt, aceste studente arboreazǎ aşa-numitul fular islamic, şi nu voalul integral, interzis în Franţa în spaţiul public.

Potrivit unui sondaj realizat de cotidianul Le Figaro, 78 la sutǎ dintre francezi se declarǎ neliniştiţi de aceastǎ tendinţǎ, mai precis ei considerǎ cǎ fularul islamic nu are ce cǎuta în amfiteatre şi în instituţiile de învǎţǎmînt superior.

Ministra învǎţǎmîntului superior, Geneviève Fioraso, a declarat în context cǎ nici o universitate nu a depus vreo plîngere oficialǎ şi cǎ de fapt nu existǎ nici „o problemǎ” legatǎ de fularul islamic în universitǎţi. Opinie pe care nu pare sǎ o împǎrtǎşeascǎ ministrul de interne, Manuel Valls. Din punctul sǎu de vedere existǎ o presiune a mediilor islamiste asupra vieţii publice franceze, ca şi cum respectivele persoane ar dori sǎ impunǎ o viziune în virtutea cǎreia religia ar avea preeminenţǎ asupra tuturor celorlalte date sociale. Ceea ce republicanii francezi, fie de dreapta, fie de stînga, nu sunt dispuşi sǎ accepte, chiar cu riscul amplificǎrii unor polemici.

In ultimul numǎr al reviste L’Express, directorul acesteia, editorialistul Christophe Barbier considerǎ cǎ textul legii din 2004 este confuz şi permite eludarea sa. Cuvîntul ostentator, scrie el, trebuie înlocuit cu termenul vizibil. Ceea ce ar da urmǎtoarea interdicţie: nici un semn religios vizibil nu este permis în şcoli. Pentru cǎ mulţi indivizi ştiu sǎ jongleze cu conceptul ostentator. In definitiv, o micǎ, minusculǎ cruce la gît şi un fin fular islamic, eventual de marcǎ Gucchi, la gît, nu par ostentative...

Christophe Barbier considerǎ însǎ cǎ Republica Francezǎ trebuie sǎ fie clarǎ şi cǎ termenul de „ostentator” este o otravǎ pentru laicitate. Citez din articolul sǎu: „Nu se pune problema dimensiunii obiectului arborat, ci a naturii sale: nici un semn religios nu trebuie afişat într-un local de învǎţǎmînt public, nici cea mai micǎ medalie, nici cea mai discretǎ tichie, nici un ecuson pe vreo hainǎ. Nu trebuie permis nici un prozelitism subliminal la şcoalǎ. Aşa cum credinţa trebuie sǎ-şi aibǎ sediul în inima credinciosului, tot aşa simbolurile religioase trebuie lǎsate în fundul buzunarelor”.

Acest tip de atitudine republicanǎ, clarǎ şi tranşantǎ, nu este însǎ agreatǎ de toatǎ lumea. Existǎ şi voci care spun cǎ principala misiune a Republicii Franceze este tocmai aceea de a-i ajuta pe fiii şi pe fiicele ei sǎ se instruiascǎ şi sǎ se emancipeze, ori a exclude din universitǎţi studentele care poartǎ fularul islamic n-ar face decît sǎ le compromitǎ viitorul. Greu de tranşat deci între principii şi practicǎ, chiar dacǎ, aşa cum se spune în Franţa, fiica cea mare a Republicii este Laicitatea.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol-special-paris-43548-franta-trebuie-interzis-valul-islamic-universitati

Citit 2026 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top