Guvernul francez, mobilizat împotriva declinologiei

credit foto: lanouvellerepublique.fr

“Franţa în 2025” – este titlul unui seminar guvernamental organizat la Paris care marcheazǎ şi sfîrşitul vacanţelor de varǎ pentru miniştri şi preşedintele François Hollande. Iar premierul francez anunţǎ cǎ dupǎ acest seminar va fi redactat un proiect pe marginea prioritǎţilor franceze în urmǎtorii zece ani

 

Cum în ultimii ani în Franţa s-a dezvoltat cu succes un fel de pseudo-ştiinţǎ numitǎ de unii "declinologie", socialiştii par decişi sǎ reacţioneze în faţa ei. "Prea mult pesimism, prea multe cǎrţi despre declinul Franţei”, par sǎ spunǎ şefii executivului. Fapt observat şi de cotidianul Le Monde care îşi deschide ediţia cu acest titlu: “Hollande lanseazǎ "proiectul 2025" pentru a rupe cu declinismul". Se înţelege cred cǎ declinismul ar putea fi definit ca un fenomen social marcat de accentuarea pesimismului pe fondul convingerii cǎ declinul Franţei ar fi ineluctabil. Seful statului francez n-a încetat, în ultimul timp, sǎ se arate optimist şi chiar sǎ anunţe fǎrǎ ezitare ieşirea din recesiune.

Referindu-se la seminarul de astǎzi, primul ministru Jean-Marc Ayrault a spus urmǎtoarele: "A reflecta la cum va fi Franţa peste 10 ani înseamnǎ a reflecta la acţiunea politicǎ din 2013, deci înseamnǎ armonizarea viitorului imediat cu perspectiva. In faţa noastrǎ se profileazǎ, acum dupǎ vacanţe, o perioadǎ densǎ în decizii. Iar unii ar putea spune voi ne vorbiţi despre viitor dar nu şi despre prezent, ceea ce nu este adevǎrat".

Premierul francez  a mai precizat cǎ "proiectul Franţa 2025" va fi redactat de Comisariatul general pentru strategie şi prospective, organ ataşat guvernului. Franţa doreşte sǎ-şi amplifice, în urmǎtorii zece ani, capacitatea de influienţǎ pe planetǎ, dar în paralel sǎ stimuleze inovaţia şi sǎ reuşeascǎ integrarea socialǎ. Din anturajului executivului se mai aratǎ cǎ francezii trebuie sǎ-şi redobîndeascǎ încrederea în ei înşişi iar Franţa trebuie sǎ întoarcǎ pagina unei perioade numitǎ "deceniul negru". Din punctul de vedere al socialiştilor cei cinci ani cît s-a aflat la putere Nicolas Sarkozy figureazǎ şi ei în "deceniul negru". Opoziţia a reacţionat de altfel criticînd acest seminar guvernamental şi cerîndu-le socialiştilor sǎ se concentreze pe cîteva probleme mult mai urgente pentru francezi, cum ar fi reducerea impozitelor.   

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol-special-paris-43520-guvernul-francez-mobilizat-impotriva-declinologiei

Citit 1999 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top