Americanii, nerabdatori. Ce fac pentru rezolvarea crizei europene?

Americani s-au cam saturat de incapacitatea europenilor de a-si rezolva criza datoriilor si au trimis specialisti in economie sa puna presiune pe oficialii din Grecia, Spania, Franta si Germania pentru a gasi o solutie, avand in vedere ca este pusa in pericol si economia Statelor Unite.

Oficialii american cer europenilor sa ofere un rol mai important fondului de salvare in valoare de 700 de miliarde de euro, potrivit unor surse.

De exemplu, ei sugereaza folosirea fondului pentru recapitalizarea bancilor, fara sa mai forteze statele sa imprumute bani de la fond in acest scop, ceea ce duce la cresterea dobanzilor. In acest mod, s-ar putea calma situatia bancilor din Spania, de exemplu, dar si din celalalte tari, inainte de alegerile din Grecia, ce vor avea loc pe 17 iunie.

Lael Brainard, subsecretar al Trezoreriei SUA pentru afaceri externe, a declarat ca se va intalni cu oficiali din guvernele din fiecare tara in parte, pentru a discuta planurile lor in vederea stabilizarii economiei in Europa. Acesta s-a intalnit deja cu George Zannias, ministru de Finante al Greciei, si oficiali ai Bancii Centrale Europene. Joi, va avea discutii cu oficialii din Madrid, iar vineri cu cei din Paris si Berlin.

Vizita sa subliniaza riscurile pe care problemele din Europa le ridica pentru economia americana, precum si ingrijorarea presedintelui Barack Obama, inainte de alegeri.

SUA nu prea are cum sa determine Europa sa ia o decizie sau alta, fiind pentru prima data in istorie cand, in timpul unei crize financiare, cea mai mare economie globala nu este initiatorul masurilor luate. In schimb, specialistii americani incearca de doi ani sa ofere sfaturi si asistenta omologilor de peste Atlantic.

Printre sfaturile lor se numara recapitalizarea bancilor, majorarea fondurilor de salvare si oferirea mai multor imprumuturi de la Banca Centrala Europeana, in timp ce s-ar implementa masuri menite a stimula cresterea economica.

Aceasta abordare va fi testata in urmatoarele saptamani, inainte de alegerile din Grecia, potrivit surselor citate de The Wall Street Journal, deoarece americanii se tem de riscul de contagiune, ce ar putea afecta intreaga economie mondiala, dar mai ales pe cea a SUA.

"Cea mai serioasa problema din prezent este ca sistemul bancar european sa explodeze, in contextul nesigurantelor din Grecia", a explicat Edwin Truman, oficial in Trezoreria SUA la inceputul mandatului lui Obama, acum partener la Institutul Peterson pentru Economie Internationala.

"Clientii ar putea incepe sa-si retraga banii din bancile elene, spaniole, italiene si portugheze", a adaugat Truman, care se asteapta ca oficialii americani sa discute planuri de urgenta cu cei europeni, in cazul retragerii Greciei din zona euro.

Chiar daca, dupa alegeri, guvernul va sprijini masurile cerute de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana in schimbul imprumutului, este putin probabil ca tara sa poata respecta conditiile. In acest caz, SUA, cel mai mare actionar al FMI, va juca un rol direct in sprijinirea Greciei si va decide cati bani poate primi.

Intre timp, economia americana risca sa stagneze, pentru al treilea an la rand, in parte din cauza problemelor din Europa.

Citeste tot articolul:  http://www.ziare.com/economie/criza-financiara/americanii-nerabdatori-ce-fac-pentru-rezolvarea-crizei-europene-1170284

Citit 2037 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top