Bundesbank avertizeaza Franta sa stea in banca ei

In preajma convorbirilor informale ce vor avea loc marti intre noul presedinte ales al Frantei si conducerea germana, presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, atrage atentia ca nu poate fi vorba nici de modificare a statutului BCE si nici de vreo renegociere a pactului bugetar, convenit in luna martie in cadrul UE.

Exprimandu-se in termeni fermi, in cadrul unui interviu acordat sambata, Jens Weidmann a tinut sa-l puna in garda pe presedintele Francois Hollande ca nu trebuie sa spere imposibilul si orice discutie privind rezolvarea problemelor Europei pornesc de la respectarea celor deja angajate: pactul bugetar si statutul BCE, noteaza La Tribune.

El a explicat si motivele acestei pozitii atat de rigide. Modificarile la care se asteapta Hollande vizeaza cresterea economica si crearea locurilor de munca. Dar, spune el, locurile de munca precum si cresterea economica sunt atribute ale companilor. Ele dau de lucru, ele asigura prosperitatea, prin activitatea lor. Banca, prin activitatea ei, asigura stabilitatea monetara si doar atata.

Avertizand seriozitatea pozitiei sale, presedintele Bundesbank le-a vorbit oficialilor francezi, ca de la catedra: "este un obicei bun, acela de a respecta tratatele europene deja angajate".

Prin cuvintele sale, el nu face decat sa sustina ideia de baza a doamnei Angela Merkel, care a afirmat fara tagada joi, in fata Bundestagului refuzul oricaror negocieri, privind tratatul semnat in martie.

Totusi, desi intalnirea de marti nu pare sa fie promitatoare, doamna Angela Merkel continua sa confirme ca un partenierat stabil cu Francois Hollande este posibil. Ar rezulta ca, in afara celor doua repere ce nu pot fi puse in discutie - BCE si parteneriatul - mai exista aspecte poate negociabile.

Este de inteles opinia cancelarului, care trebuie sa-si demonstreze pozitia de neclintit in fata propriului electorat, dar pe de alta parte nu doreste sa lase descoperita sensibilitatea celui mai puternic vecin al tarii sale.

Fata de pozitia atat de ferma a partenerilor de peste Rin, este probabil ca si presedintele Frantei a inteles ca o pozitie neclintita ar fi lipsita de tact si poate ca, in preajma intalnirii, se gandeste deja la masuri mai putin drastice, eventual din zona antiinflationista, care ar fi acceptabile pentru partea germana, evitand astfel esecul unor convorbiri, care ar dezavantaja in primul rand partea franceza.

De altfel, s-ar putea ca o asemnea strategie de aliniere la principiile ferme ale politicii germane sa serveasca in cele din urma Europa, in cazul gasirii unui limbaj comun, care sa serveasca interesele reciproce, lasandu-le balta pe cele intangibile.

Citeste tot articolul:  http://www.ziare.com/economie/criza-economica-mondiala/bundesbank-avertizeaza-franta-sa-stea-in-banca-ei-1166884

Citit 1969 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top