Stanga castigatoare din Franta va aduna impozite cu lopata

Dupa ce stanga a castigat alegerile prezidentiale, legislativul francez a hotarat convocarea unei sesiuni extraordinare in luna iulie, dedicata cresterii substantiale a incasarilor la buget, prin majorarea impozitelor, asa cum se angajase noul presedinte.

Francois Hollande spera ca, dintr-o singura masura, bugetul sa se aleaga cu 14 miliarde de euro. Nu numai clasa celor avuti, dar si o buna parte din clasa de mijloc, situata la nivelul superior al veniturilor, va resimti efectele noii fiscalitati, informeaza Le Figaro.

In orice caz, persoanele cu un venit anual ce depaseste un milion de euro vor fi supuse unui impozit de 75% pe an, ceea ce va afecta 10.000 de contribuabili francezi.

Urmatoarea nisa va viza multe sute de mii de gosodarii, pe care le asteapta impozite cuprinse intre 45% si 50% din venitul realizat si care, probabil, ca ii va afecta si pe cei cu venituri destul de modeste pentru Franta, respectiv 10.000 euro pe an.

Ca noutate, proiectul de lege prevede impozitarea economiilor populatiei, realizate si depuse in banci. In afara de taxarea veniturilor, noul presedinte, Francois Hollande, intentioneaza sa ridice stacheta in ce priveste impozitul pe avere, instituit deja, anterior.

Acest aspect al impunerii fiscale a facut deja obiectul unor numeroase dezbateri, nu numai in Franta, intrucat, daca proprietarul averii dovedeste ca a obtinut-o dupa ce platise toate taxele si impozitele ce-i reveneau, inseamna ca statul instituie un sistem de dubla impunere.

Pentru clasa de jos, stanga franceza intentioneaza sa suprime principiul "muncesti mai mult, castigi mai mult", conform caruia angajatorii aveau dreptul sa plateasca, in anumite limite, orele suplimentare prestate de salariatii care solicitau un plus de munca. Intentia este sa se interzica practicarea orelor suplimentare - si deci a venitului suplimentar.

Aceasta masura este controversata. Ea are un suport social, dar in nici un caz unul fiscal, intrucat prestarea muncilor suplimentare se face cu aplicarea tuturor impozitelor legale.

Ca ultima masura, legislativul revine asupra intentiei initiale de a introduce un TVA social, respectiv scazut pentru anumite produse. Valoarea TVA va ramane, asa cum este fixata in prezent 19,6%.

Prin masurile initiate, noul presedinte ales mizeaza atat pe un efect social, demonstrat de impozitele grele aplicate celor cu venituri mari, cat si pe unul fiscal, impozitele trebuind sa aduca venituri spectaculoase la buget.

Pentru asta insa, se mai impune o conditie: aceea ca ele sa poata fi incasate prin mecanismele fiscale de care dispune statul, fara ca unii contribuabili sa nascoceasca ingineriile financiare, cu care suntem atat de obisnuiti noi.

Citeste tot articolul:  http://www.ziare.com/francois-hollande/stiri-francois-hollande/stanga-castigatoare-din-franta-va-aduna-impozite-cu-lopata-1165947

Citit 2240 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top