Băncile franceze trec la socialism.

BNP Paribas şi Societe Generale, cele mai mari bănci din Franţa, au anunţat reducerea bonusurilor anuale pentru traderi şi bancherii de top.

BNP Paribas va reduce nivelul bonusurilor cu 52%, la 488,7 milioane de euro, iar Societe Generale, banca franceză cea mai lovită de temerile privind lichidităţile în 2011, va scădea nivelul bonusurilor cu 44%, la 410 milioane de euro.Ambele bănci au majorat salariile de bază pentru 2011, cu 1,2% la BNP şi 4% la SocGen, pentru a-şi păstra angajaţii performanţi.Luni, acţiunile băncilor franceze au scăzut puternic la bursa de la Paris, după ce victoria în alegeri a lui Francois Hollande a sporit temerile că instituţiile de creditare se vor confrunta cu taxe mai ridicate şi ar putea fi nevoite să dividă unele din operaţiunile lor mai riscante.Acţiunile BNP Paribas înregistrau luni un declin de 4,1%, acţiunile Societe Generale au scăzut cu 4,5% iar acţiunile Credit Agricole cu 5,4%.Hollande s-a angajat în campania electorală că va forţa băncile să separe activităţile de retail de cele de investiţii, considerate 'speculative', va impune o taxă pe toate tranzacţiile şi va majora taxa pe profiturile băncilor cu 15%.

Bonusuri aproape la jumătate

Analiştii se aşteaptă ca bonusurile acordate de bănci să scadă cu aproape 40%, în urma declinului veniturilor ca urmare a crizei datoriilor din zona euro.Şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) ia în considerare reglementări legale obligatorii în cazul remuneraţiei bancherilor şi a bonusurilor, iar Uniunea Europeană a cerut EBA să analizeze, până în 2013, modul în care sunt plătiţi bancherii, ca parte a unui proiect legislativ vizând capitalul şi lichiditatea.Anul trecut, EBA a anunţat că băncile vor trebui să publice numărul angajaţilor care câştigă mai mult de un milion de euro (1,43 milioane de dolari).Autorităţile de reglementare din întreaga lume vor să ţină sub control remuneraţiile bancherilor, pentru a preveni repetarea riscurilor excesive asumate pentru a obţine profituri pe termen scurt, care au contribuit la propagarea crizei financiare mondiale.

Hollande l-a învins în alegeri, cu 51,7% din voturi, pe actualul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy. Noul preşedinte ales al Franţei a numit în timpul campaniei electorale sectorul financiar drept "cel mai mare adversar" al său.  Adoptarea măsurilor anunţate de Hollande ar veni în contexul eforturilor instituţiilor de credit de a-şi reduce îndatorarea, după ce au avut pierderi în restructurarea datoriei statului elen. 

Citeste tot articolul:  http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/finante/bancile-franceze-trec-la-socialism-263352.html

Citit 4430 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top