Victoria lui Hollande sau revansa populatiei in fata austeritatii

Victoria lui Francois Hollande in alegerile prezidentiale din Franta da tonul unei schimbari de amploare in intreaga Europa, consolidand ascensiunea formatiunilor politice de stanga si lansand, odata cu schimbarea conducerii, o noua viziune pentru combaterea crize economice, financiare si sociale.

Critica austeritatii, modificarea Pactului Fiscal, accentul pus pe crestere l-au propulsat pe Hollande la Elysee. "Ma bucur ca am fost in stare sa le redau oamenilor speranta", a declarat Hollande, dupa afisarea rezultatelor, potrivit presei internationale.

Confruntate cu realitatile economice nefavorabile, masurile proclamate de Francois Hollande in timpul campaniei electorale s-ar putea dovedi putin prea ambitioase, iar schimbarea asteptata ar putea fi mai putin radicala.

"Dreapta, reprezentata prin diferite formatiuni, a avut oportunitatea, pe de o parte, si nesansa, pe de alta parte, sa gestioneze o perioada foarte complicata de criza globala economica si financiara. Majoritatea statelor din zona dreptei, Germania, Franta, Romania au mers in pofida recomandarilor facute de cei mai mari economisti ai lumii, Joseph Stiglitz, Nouriel Roubini, Paul Krugman, care avertizau ca doar o austeritate rudimentara nu constituie cheia rezolvarii problemei.

Dupa trei ani de criza, aceste formatiuni de dreapta sunt indepartate de la conducerea guvernelor, a statelor, si social-democratia revine la putere, chiar si in Romania", a spus consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Ziare.com.

Hollande a propus in campania electorala schimbari majore, insa, odata instalat in functie, este posibil ca noul presedinte al Frantei sa perceapa realitatea si posibilitatile de manevra in cadrul acestei realitati diferit, considera analistul Aurelian Dochia.

"Din declaratiile pe care le-a facut Francois Hollande in perioada de campanie electorala, a reiesit ca pozitia Frantei va fi destul de mult schimbata in probleme europene majore. El este cel care a propus reviziuirea Pactului Fiscal, generand confuzie, deoarece este cunoscut faptul ca s-a ajuns cu foarte mare dificultate la un acord. Redeschiderea discutiei ar risca sa nu mai duca nicaieri.

Pe de alta parte, absolut toti candidatii se aliniaza la realitate si exista o diferenta intre declaratiile care sunt facute in campanie si pozitiile adoptate mai tarziu, dupa ce face cunostinta cu dosarele pe care le are pe masa. Exista niste ajustari intotdeauna", a afirmat Aurelian Dochia.

Merkollande?

Infrangerea lui Nicolas Sarkozy in Franta poate fi considerata, in mare masura, infrangerea cancelarului german, Angela Merkel, care l-a sprijinit in timpul campaniei pe aliatul sau conservator si care isi gaseste, acum, periclitata strategia de a crea Statele Unite Europene.

"Angela Merkel a fost prima care l-a felicitat pe Hollande si l-a invitat la Berlin. Probabil ca Hollande va incerca sa modifice balanta de putere inclinata, pana acum, in favoarea Germaniei. De asemenea, cred ca se va ajunge foarte repede la o repozitionare a Angelei Merkel, dupa atatea confirmari, realizeaza ca numai un plan de austeritate neinsotit de crestere economica nu poate reprezenta cheia problemei. Cred ca vom asista la o mare prietenie intre cele doua personalitati", a afirmat Ionel Blanculescu.

Nu in ultimul rand, exista acum premise pentru reapropierea Frantei de Marea Britanie si, mai important, pentru reapropierea Marii Britanii de UE, a adaugat analistul.

Potrivit analistului Aurelian Dochia, va urma o perioada de incertitudine pentru Europa, mai ales in conditiile ruperii relatiei Merkel-Sarkozy, locomotiva care a miscat lucrurile pana acum, si putin probabil ca acest tandem sa poata continua cu Hollande.

"Situatia este complicata, intr-un moment care nu este favorabil, economia europeana nu si-a revenit, ar fi fost nevoie de o conducere foarte hotarata la nivel european. Lucrurile intre Merkel si Hollande se mai pot schimba, insa nu prea avem timpul necesar", a precizat Aurelian Dochia.

Franta lui Hollande si Romania lui Ponta

Momentul instalarii unei conduceri socialiste in Franta este oportun pentru tara noastra, urmand sa asistam la imbunatatirea relatiei dintre Franta lui Francois Hollande si Romania lui Victor Ponta, este de parere Blanculescu.

"Incepand din 2009 am spus permanent ca planul anti-criza din Romania este eronat. In 2010, a fost transformat in plan de austeritate, de asemenea supus esecului. Iata ca si in Romania revine o miscare social democrata sa preia puterea. Eu cred ca Romania va avea de castigat, in conditiile in care Victor Ponta, presedinte al PSD, este coleg cu Hollande in Partidul Socialistilor Europeni.

Ponta a participat chiar in campania lui Hollande si a avut o pozitie extrem de critica fata de Sarkozy", a amintit analistul.

Relatiile economice dintre Franta si Romania nu cunosc nicio o modificare in urma alegerilor prezidentiale, insa victoria stangii potenteaza pozitia Partidului Social Democrat in Romania, sustine Aurelian Dochia.

"Stanga incepe sa prinda curaj peste tot in Europa, vine o perioada de reviriment al stangii. PSD-ul se simte pe val. Ne apropiem de alegerile generale, iar PSD poate beneficia de aceasta directie in care o iau lucrurile in Europa. Dincolo de acest aspect, nu vad, pe termen scurt si imediat, un impact, pentru ca relatia cu Romania nu va fi prima pe agenda lui Hollande.

Relatia Romaniei cu Franta se desfasoara la niveluri care nu tin neaparat de presedinte, deja atat relatiile economice cat si politice sunt stranse si vor continua sa se dezvolte", a spus analistul.

Citeste tot articolul:  http://www.ziare.com/francois-hollande/presedinte-franta/victoria-lui-hollande-sau-revansa-populatiei-in-fata-austeritatii-1165779

Citit 2145 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top